Πάνω από 30.000 οι νεκροί στη Γάζα – Τα δύο τρίτα είναι γυναίκες και παιδιά

Σύνοψη
  • Προ των πυλών ο λιμός στη Γάζα.
  • Φόβοι χερσαίας επέμβασης στο Λίβανο.

Νέα εκατόμβη νεκρών στη Γάζα. Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ κατά πλήθους Παλαιστινίων που στριμωχνόταν για ανθρωπιστική βοήθεια σκορπώντας τον θάνατο. Οι καταγεγραμμένοι νεκροί ξεπέρασαν τους 30.000, ενώ ο λιμός που πλήττει τη Γάζα καθιστά την κατάσταση δραματική. Στο μεταξύ, εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να σχεδιάζει χερσαία επέμβαση στον Λίβανο, μετά το μπαράζ αεροπορικών επιδρομών, ακόμα και δίπλα από τη Βηρυτό.

Θρήνος πάνω από τις στοιβαγμένες σωρούς στη Γάζα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν το συγκεντρωμένο πλήθος που περίμενε να λάβει την ανθρωπιστική βοήθεια. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και η Ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με την οποία, οι στρατιώτες ένιωσαν ότι απειλούνται.

Ο αριθμός νεκρών στη Γάζα ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Από τους 30.00 νεκρούς, τα δύο τρίτα είναι γυναίκες και παιδιά.

«Το 70% αυτών των μαρτύρων είναι παιδιά και γυναίκες, με ένα ακόμη 10% των μαρτύρων να είναι ηλικιωμένοι», τονίζει ο Ασράφ Αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

«Είναι 30.000 μάρτυρες. Είναι γενοκτονία, είναι γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού», αναφέρει ο Παλαιστίνιος Τζιχάντ Σάλχα και ο επίσης Παλαιστίνιος Ζιάντ Ναμνάμ, επισημαίνει: «Ο αριθμός αυτός δεν έχει ποτέ σημειωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, των τεσσάρων και πέντε μηνών».

Πάνω από 30.000 οι νεκροί στη Γάζα – Τα δύο τρίτα είναι γυναίκες και παιδιά

Με τον λιμό προ των πυλών και με την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάνει με το σταγονόμετρο οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν να στείλουν στην Γάζα στρατιωτικά αεροπλάνα φορτωμένα με βοήθεια, σύμφωνα με Αμερικανικό αξιωματούχο στο Reuters.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε: «Υπάρχουν περισσότεροι από 300 νεκροί στον Λίβανο. Πάνω από 200 είναι της Χεζμπολάχ και οι υπόλοιποι από άλλες οργανώσεις».

Με τις ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ να είναι σχεδόν καθημερινές, η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο.

Ο Έλιοτ Γκότκιν, δημοσιογράφος στο CNN, αναφέρει: «Έντονη είναι η ανησυχία στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και των αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας ότι το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο, η οποία μπορεί να γίνει στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, ακόμα όμως δεν έχει παρθεί μία τελική απόφαση».

Σύμφωνα με το CNN, αυτό μπορεί να γίνει αν οι διπλωματικές προσπάθειες για την απόσυρση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα δεν φέρουν αποτέλεσμα.

Επιμέλεια: Φοίβη Πετροπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος