Πρόωρες εκλογές ζήτησε από τον Ερντογάν ο Εκρέμ Ιμάμογλου μέσα από τις φυλακές της Σηλυβρίας, και ενθάρρυνε τον τουρκικό λαό να μη φοβάται. Το μήνυμα του έκπτωτου δημάρχου Κωνσταντινούπολης, ήρθε μία ημέρα πριν από το σημερινό έκτακτο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο επανεξέλεξε πανηγυρικά τον Οζγκιούρ Οζέλ.
Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Τουρκίας πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή 6 Απριλίου, στην Άγκυρα έκτακτο συνέδριο, στη σκιά της σύλληψης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και υποψηφίου του κόμματος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Το συνέδριο επιβεβαίωσε την επανεκλογή του μοναδικού υποψηφίου Οζγκιούρ Οζέλ στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Οζέλ έλαβε 1.171 ψήφος σε σύνολο 1.276 ψηφισάντων συνέδρων. Παράλληλα, διεξήχθησαν εκλογές και για τα 181 μέλη του Συμβουλίου του κόμματος.
«Η Τουρκία κυβερνάται από μια χούντα»
«Σήμερα η Τουρκία κυβερνάται από μια χούντα που φοβάται τις εκλογές, φοβάται τον αντίπαλό της, φοβάται τον λαό. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ένας πρόεδρος που έχει μαζί του την υποστήριξη του λαού. Αλλά έχει μετατραπεί σε έναν αρχηγό χούντας που στοχοποιεί όσους μπορούν να τον ανταγωνιστούν» δήλωσε, μεταξύ άλλω στην ομιλία του ο Οζγκιούρ Οζέλ.
Κάλεσε επίσης τον πρόεδρο Ερντογάν να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και να αντιμετωπίσει στην κάλπη τον Εκρέμ Ιμάμογλου: «Αν έχει το θάρρος θα έρθεις, αν θέλεις την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, το συντομότερο. Αν πεις ότι «όχι, δεν προλαβαίνω» τότε στο μισό της θητείας σου, το αργότερο το Νοέμβριο, θα βγεις και θα αντιμετωπίσεις τον υποψήφιό μας».
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έστειλε στο συνέδριο επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι «αυτοί που επιχείρησαν πραξικόπημα κατά της δημοκρατικής ζωής και της λαϊκής βούλησης έβαλαν τη χώρα μας σε βαθιά κρίση νομιμότητας». Στην αίθουσα του συνεδρίου δεσπόζουσα θέση είχε το κενό κάθισμα που έφερε το όνομα του φυλακισμένου δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου.
Το έκτακτο συνέδριο ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, στις 21 Μαρτίου, τρεις ημέρες μετά την σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και εις βάρος του κόμματος -πέραν του δημάρχου- ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε καθαίρεση της ηγεσίας του και τον διορισμό διαχειριστή. Σε μία προσπάθεια να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτό, ο Οζέλ αποφάσισε να οδηγήσει το κόμμα του σε έκτακτο συνέδριο.
Η εισαγγελική έρευνα αφορά τις καταγγελίες περί δωροδοκίας συνέδρων στο τελευταίο συνέδριο του CHP, τον Νομέμβριο του 2023, καταγγελίες έλαβαν ευρείες διαστάσεις όσον αφορά το νομικό και πολιτικό τους σκέλος όταν τις υιοθέτησε εμμέσως και ο τέως πρόεδρος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή ζήτησε εξηγήσεις από τον Οζγκιούρ Οζέλ.
Στην Άγκυρα βρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας εκπροσωπώντας στο συνέδριο του CHP του Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).
Μετά την εκλογή του προέδρου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με μαζική συμμετοχή μπροστά από το «Πολιτιστικό Κέντρο Ναζίμ Χικμέτ», όπου έλαβε χώρα το συνέδριο. Απευθυνόμενος στο πλήθος που συγκεντρώθηκε ο Οζγκιούρ Οζέλ επανέλαβε την έκκλησή του για εμπορικό μποϊκοτάζ προϊόντων και υπηρεσιών από εταιρείες η ιδιοκτησία των οποίων στηρίζει την κυβέρνηση.
Ζήτησε επίσης εκ νέου τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καλώντας τους πολίτες να υπογράψουν το ψήφισμα που προωθεί το κόμμα του υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο ηγέτης του CHP είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 7.200.000 υπογραφές. Στόχος του CHP είναι να συγκεντρώσει περισσότερες από 28 εκατομμύρια υπογραφές, περισσότερες από τις ψήφους που έλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του 2023.
Αντίδραση του εκπροσώπου του Ερντογάν στον χαρακτηρισμό «αρχηγός χούντας»
Μπαράζ αντιδράσεων από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνηση προκάλεσε ο χαρακτηρισμός «αρχηγός χούντας» που έκανε για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ.
Μία από τις πιο σκληρές αντιδράσεις ήλθε από τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος με ανάρτησή του στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης καλεί τον Οζέλ να γνωρίζει τα «όρια του». Στην ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπηρέτησε την Τουρκία επί χρόνια με την υποστήριξη του λαού μας και πολέμησε ενάντια σε κάθε είδους κηδεμονία του πολιτικού συστήματος». Ο όρος κηδεμονία στην τουρκική πολιτική ιστορία αναφέρεται στις περιόδους του παρελθόντος που ο στρατός επικυριαρχούσε του πολιτικού συστήματος.
«Ποτέ δεν πήραμε εντολές από κανέναν άλλον εκτός από το έθνος μας, ποτέ δεν ζητήσαμε τη συγκατάθεση κανενός άλλου εκτός του λαού μας. Πολεμήσαμε ενάντια σε κάθε είδους κέντρα εξουσίας και κηδεμονίας που έβαλαν στο στόχαστρό τους την Τουρκία» σημείωσε ο Χακάν Φιντάν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Οζγκιούρ Οζέλ ότι «εκπροσωπεί μια παράδοση που ασκεί πολιτική στη σκιά των πραξικοπημάτων, ενάντια στη θέληση του έθνους εδώ και χρόνια» και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του CHP «αναζητά νομιμοποίηση εκτός κάλπης» και «προσπαθεί να σχεδιάσει την πολιτική» καλώντας τον κόσμο στους δρόμους.
«Είναι ο Οζγκιούρ Οζέλ που αναζητά βοήθεια από ξένες δυνάμεις εδώ και εβδομάδες, εκλιπαρώντας για υποστήριξη από ξένες πρωτεύουσες λέγοντας “νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι”. Είναι ο Οζγκιούρ Οζέλ που προσπαθεί να βγάλει μια ιστορία ηρωισμού από μια υπόθεση διαφθοράς» τόνισε ο Χακάν Φιντάν.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια: «Το να αποκαλείτε τον πρόεδρό μας, ο οποίος εκλέχθηκε με την ελεύθερη βούληση του έθνους μας, και τη νόμιμη κυβέρνησή μας “χούντα” σημαίνει ότι στοχοποιείτε την κάλπη, τη λαϊκή βούληση και τη δημοκρατία. Η συκοφαντία περί “χουντικής διακυβέρνησης” είναι προέκταση της συνήθειας να παραπονιούνται για την Τουρκία στο εξωτερικό. Αυτή η ρητορική δεν συνιστά ούτε πολιτική κριτική, ούτε αντιπολιτευτικό λόγο, είναι ευθεία προσβολή του έθνους. Αυτοί που μιλούν ενάντια στη βούληση του έθνους είναι αυτοί που αναζητούν το καθεστώς κηδεμονίας».
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε από την πλευρά του ότι «στο λεξικό της δημοκρατικής πολιτικής γράφει ότι το CHP ισούται με χούντα», καθώς επί δεκαετίες υπήρξε «ο πολιτικός υποστηρικτής των χουντικών κυβερνήσεων». Προσέθεσε επίσης ότι «είναι μια τυπική παράδοση του CHP: Αποκαλούν τη δημοκρατικά εκλεγμένη (λαϊκή) βούληση χούντα και βλέπουν τις σκοτεινές χουντικές περιόδους ως δημοκρατία».
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ υποστήριξε ακόμη ότι «με τον μεγάλο πολιτικό αγώνα του προέδρου μας, όλες οι κρυφές και ανοιχτές χούντες που βάρυναν τη δημοκρατία μας έχουν εξουδετερωθεί».
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι τουλάχιστον πολιτική ανηθικότητα και αμετροέπεια εκ μέρους εκείνων, που η πολιτική ιστορία τους βρίθει από πραξικοπήματα και αντιδημοκρατικές επεμβάσεις, να απευθύνονται με ανήθικες και ανεκδιήγητες προσβολές, όπως “επικεφαλής χούντας”, προς τον πρόεδρο μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη βούληση του έθνους και πολέμησε αποφασιστικά εναντίον των κέντρων πολιτικής κηδεμονίας».
Αφορμή για τις αντιδράσεις στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης στάθηκε η δήλωση του προέδρου του CHP, Οζγκιύρ Οζέλ, κατά την ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στην Άγκυρα ότι «σήμερα η Τουρκία κυβερνάται από μια χούντα που φοβάται τις εκλογές, φοβάται τον αντίπαλό της, φοβάται τον λαό. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ένας πρόεδρος που έχει μαζί του την υποστήριξη του λαού. Αλλά έχει μετατραπεί σε έναν αρχηγό χούντας που στοχοποιεί όσους μπορούν να τον ανταγωνιστούν».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος