Το χάος επικρατεί στα νοσοκομεία της Ινδίας που ανέφερε σήμερα περισσότερα από 400.000 περιστατικά νέων μολύνσεων από την COVID-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ με 3.980 θανάτους.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης ξεπέρασε τα 21 εκατομμύρια, αυξημένος από τα 412.262 νέα περιστατικά μόλυνσης. Ινδία έγινε η δεύτερη χώρα που κατέγραψε 20 εκατομμύρια μολύνσεις μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στα νοσοκομεία της χώρας καταγράφονται εικόνες απόγνωσης και φρίκης καθώς οι ασθενείς στοιβάζονται πλέον στα πατώματα και εκλιπαρούν για λίγο οξυγόνο ή για την συνδρομή κάποιου γιατρού ή έστω νοσηλευτή. Οι συγγενείς τους συχνά αναλαμβάνουν αυτόν το ρόλο φροντίζοντάς τους όπως μπορούν. Ακόμη και καρδιοαναπνευστικές μαλάξεις επιχειρούν στους ετοιμοθάνατους, απελπισμένοι καθώς βλέπουν τα παιδιά τους, τις μανάδες και τους πατεράδες τους, να ξεψυχούν αβοήθητοι.
Η κρίση του κορονοϊού είναι πιο οξεία στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, όμως στην επαρχία, όπου ζει περίπου το 70% του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων της Ινδίας, οι περιορισμένες ιατρικές υποδομές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων καταγράφεται στους 230.168 θανάτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Eιδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί, των θανάτων και των κρουσμάτων, είναι πέντε με δέκα φορές μεγαλύτεροι από τα επίσημα στοιχεία. Παράλληλα προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, καθώς η κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού στην Ινδία ενδέχεται να σημειωθεί σε αρκετές εβδομάδες
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δέχεται έντονες επικρίσεις επειδή δεν έδρασε νωρίτερα για να ανασχέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν σε θρησκευτικές γιορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης.
Οι φόβοι έξαρσης της πανδημίας στο γειτονικό Νεπάλ όπου μόνο το 1% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, μεγαλώνουν . Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι τα όσα συμβαίνουν στην Ινδία σήμερα, δεν είναι παρά μια προεπισκόπηση, των όσων θα συμβούν στο Νεπάλ αύριο.
Η Αργεντινή κατέρριψε χθες ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων εξαιτίας της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας, με 633 θανάτους να καταγράφονται σε 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Το προηγούμενο ρεκόρ που είχε κατεγράψει η λατινοαμερικάνικη χώρα ήταν 561 ημερήσιοι θάνατοι στις 29 Απριλίου.
Με 65.865 θανάτους εν συνόλω, ή ποσοστό θανάτων 1.422 ανά εκατομμύριο κατοίκους, η Αργεντινή καταγράφει τον έκτο βαρύτερο απολογισμό από την Covid-19 στη Λατινική Αμερική κατ’ αναλογία πληθυσμού και τον 30ο παγκοσμίως.
Περίπου 24.079 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με το σύνολο να φτάνει σε πάνω από τρία εκατομμύρια σε αυτήν τη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων.
Από τα μέσα Απριλίου, η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα για τη μείωση μετακινήσεων των κατοίκων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, η οποία φαίνεται να κυμαίνεται με περίπου 25.000 κρούσματα ημερησίως.
Περίπου 7,36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίων κατά της Covid-19 που χορηγούνται στην Αργεντινή, ενώ 1,16 εκατομμύρια έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις.
Τα θλιβερά σκήπτρα ωστόσο στην Λατινική Αμερική εξακολουθεί να τα κατέχει η Βραζιλία υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου. Καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων από την πανδημία με πάνω από 414.000 θανάτους και σχεδόν 15 εκατομμύρια κρούσματα. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση του θα στείλει σύντομα στην λατινοαμερικάνικη χώρα δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca κατά της Covid-19. Το γεγονός μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιαστεί από τον Λ. Οίκο ενώ αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με το ποιες χώρες θα λάβουν τις επιπλέον ποσότητες εμβολίων από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας , η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας αγγίζει το 68,2% σε εθνικό επίπεδο, ένα ποσοστό που σκαρφαλώνει στο 75,9% στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες, όπου ζουν 15 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) προειδοποίησε χθες ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται «σε επικίνδυνο σημείο κορεσμού». Προειδοποίησε για αύξηση νοσηλειών και θανάτων νέων ενηλίκων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος