Παλιές αρβύλες και εσώρουχα για Νορβηγούς νεοσύλλεκτους

Οι στρατιώτες που έρχονται στους στρατώνες για στρατιωτική θητεία θα πρέπει να φορούν παλιά ρούχα, γάντια, κάλτσες, καπέλα, εσώρουχα και σε ορισμένους στρατώνες στη βόρεια Νορβηγία δεν υπάρχουν αρκετές στρατιωτικές μπότες

Οι νεαροί Νορβηγοί νεοσύλλεκτοι που έρχονται στους στρατώνες αυτές τις μέρες για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία θα πρέπει να φορούν παλιά, ήδη χρησιμοποιημένα εσώρουχα, τα οποία φορούσαν οι προηγούμενες γενιές στρατιωτών. Οι νέες γενιές νεοσύλλεκτων θα χρησιμοποιούν ήδη χρησιμοποιημένα, φθαρμένα εσώρουχα – κοντά και μακριά χειμωνιάτικα παντελόνια, μπλουζάκια, κάλτσες, καπέλα, γάντια και, πάνω απ’ όλα, σουτιέν για κορίτσια. Κάθε χρόνο, περίπου οκτώ χιλιάδες νεαροί Νορβηγοί, εκ των οποίων περίπου οι χίλιες είναι κορίτσια, πηγαίνουν για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, η οποία διαρκεί από 12 έως 19 μήνες.

Στον νορβηγικό στρατό, που είναι από τις πλουσιότερες και πιο σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις, όχι μόνο στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρή έλλειψη εξοπλισμού και ρουχισμού για τους νεότερους στρατιώτες – νεοσύλλεκτους. Οι στρατιωτικές αποθήκες είναι σχεδόν άδειες και οι νέοι στρατιώτες δεν μπορούν να περιμένουν καινούργια εσώρουχα, ρούχα και εξοπλισμό, όπως συνηθίζεται εδώ και δεκαετίες, αλλά μόνο παλιά, τα οποία επέστρεψαν παλιοί στρατιώτες μετά το τέλος της στρατιωτικής τους θητείας. Μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού και ρούχων για τους στρατιώτες γινόταν σύμφωνα με τους κανόνες της υπηρεσίας και δεν σημειώθηκαν καθυστερήσεις ή ελλείψεις. Οι στρατιώτες που όφειλαν χρέος στην πατρίδα είχαν το δικαίωμα να επιστρέψουν, να πετάξουν ή να κρατήσουν εσώρουχα ως ενθύμιο στρατιωτικών ημερών.

Με την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν ήδη παρατηρηθεί προβλήματα στην παραγωγή και παράδοση στρατιωτικών ενδυμάτων και υποδημάτων. Γι’ αυτό η Ανώτατη Διοίκηση έστειλε σύσταση στους στρατώνες ότι οι στρατιώτες που τελειώνουν τη θητεία τους στο στρατό οικειοθελώς αφήνουν κομμάτια εξοπλισμού και ρούχα. Ωστόσο, τα προβλήματα με την παραγωγή και την παράδοση στρατιωτικού υλικού αυξήθηκαν, έτσι στα τέλη Δεκεμβρίου πέρυσι έφτασε μια νέα εντολή από την κορυφή του στρατού: Ο στρατός κινδυνεύει να μείνει γυμνός, ξυπόλητος και χωρίς σώβρακο. Διατάσσεται όποιος φύγει από το στρατό να επιστρέψει τα πάντα στις επόμενες γενιές, δηλαδή στις τάξεις των νέων στρατιωτών. Δόθηκαν αυστηρές οδηγίες για τους εργαζόμενους στις αποθήκες και τους υπαλλήλους καθαριότητας για το πώς να συνεχίσουν να ετοιμάζουν μεταχειρισμένα και φθαρμένα εσώρουχα.

«Τα εσώρουχα πλένονται, καθαρίζονται και ελέγχονται, ό,τι είναι άχρηστο απορρίπτεται. Τα εσώρουχα είναι καθαρά και έτοιμα να διανεμηθούν σε νεοσύλλεκτους», λέει ο Hans Meisingset, εκπρόσωπος στον τομέα logistics του νορβηγικού στρατού, σημειώνοντας ότι οι στρατιωτικές αρχές αναγκάστηκαν να κάνουν αυτό το ασυνήθιστο βήμα λόγω προβλημάτων στην παραγωγή, την προμήθεια και την παράδοση ρούχων, σε στρατιωτικές προμήθειες και οι αποθήκες ήταν σχεδόν άδειες.

Από την άλλη, υπάρχουν σοβαρές επικρίσεις και ενστάσεις για την εντολή των στρατιωτικών αρχών για χρήση παλιού εξοπλισμού και ρούχων. «Για εμάς η εντολή χρήσης παλιών ρούχων είναι προβληματική. “Αυτό είναι άμεσα εις βάρος των στρατιωτών και δυνητικά επηρεάζει την εκπαίδευση και την ικανότητα μάχης”, δήλωσε ο Eirik Schohele Aixund, ο επικεφαλής επίτροπος του συνδικάτου για ολόκληρο τον νορβηγικό στρατό. Επισημαίνει ότι όχι μόνο το πρόβλημα είναι ότι οι στρατιώτες δεν έχουν αρκετά εσώρουχα και μάλλινες κάλτσες, αλλά έχει επίσης παρατηρηθεί ότι στα βόρεια της χώρας, όπου το κλίμα είναι σκληρό το χειμώνα και οι καθημερινές θερμοκρασίες πέφτουν στους μείον 30 βαθμούς, μερικές φρουρές δεν έχουν αρκετές στρατιωτικές μπότες.

«Στους στρατώνες South Varanger, στην κομητεία Finmark στο μακρινό βόρειο τμήμα της χώρας, πολλοί στρατιώτες λαμβάνουν μόνο ένα ζευγάρι στρατιωτικές μπότες και δεν έχουμε αρκετές αρβύλες μικρού και μεγάλου αριθμού. «Είδα επίσης στρατιώτες στο βορρά με τρύπες σε μπλουζάκια και εσώρουχα», είπε ο Eirik Schohele Aixund, στην κρατική νορβηγική τηλεόραση (NRK).

Σύμφωνα με το στρατιωτικό περιοδικό «Defense Forum», οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν αρκετές στρατιωτικές μπότες, κλασικές αρβύλες , που χρησιμοποιούνται σε εκπαίδευση και πορείες. Ο τακτικός στρατός δεν διαθέτει αρβύλες τύπου M-77, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από καθαρό δέρμα που προμηθεύονται από μία από τις χώρες της Νότιας Αμερικής και παράγονται στα εργοστάσια ορισμένων χωρών της Βαλτικής (φυσικά, είναι στρατιωτικό μυστικό σε ποιες χώρες είναι).

Για να καλύψουν το κενό εφοδιασμού, οι στρατιωτικές αρχές αποφάσισαν να μεταφέρουν τις στρατιωτικές μπότες M-77 από την Αποθήκη Εδαφικής Άμυνας και Εφεδρείας και να τις παραδώσουν σε τακτικές μονάδες. Εν τω μεταξύ, μέχρι να ομαλοποιηθούν οι προμήθειες και η παράδοση και να γεμίσουν οι αποθήκες με ποιοτικές αρβύλες για ειδικά κλίματα σε ψυχρές νορβηγικές περιοχές, ο στρατός χρησιμοποιεί τις λεγόμενες κυνηγετικές μπότες M-03, οι οποίες είναι πολύ χειρότερες σε ποιότητα και απόδοση από τις τυπικές στρατιωτικές αρβύλες.

Ο Vegard Finberg, εκπρόσωπος πληροφοριών από το αρχηγείο του Νορβηγικού Στρατού, εξήγησε στο στρατιωτικό περιοδικό “Defense Forum” ότι λόγω της πανδημίας, προβλήματα με τις στρατιωτικές μπότες υπάρχουν σε ολόκληρη την αλυσίδα – από έλλειψη ακατέργαστου δέρματος, μεταφορά σε εργοστάσια και περιορισμένη παραγωγή μέχρι της δυσκολίες και καθυστερήσεις στην παράδοσης στην Νορβηγία.

Επιμέλεια: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος