Πακιστάν: Nεκρός άμαχος από πυρά του ινδικού στρατού στο Κασμίρ

Η αστυνομία στο υπό πακιστανικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ ανακοίνωσε σήμερα 21/8 ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε από πυρά του ινδικού στρατού, στο δεύτερο ανάλογο περιστατικό εδώ και λίγες εβδομάδες, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ριάζ Μουγκάλ, επιθεωρητής της αστυνομίας στην περιοχή Κότλι του Κασμίρ, ανακοίνωσε πως ένας 62χρονος που εκτελούσε αγροτικές εργασίες κοντά στην αποκαλούμενη Γραμμή Ελέγχου – de facto σύνορο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν – σκοτώθηκε από Ινδούς στρατιώτες που άνοιξαν πυρ «απρόκλητα».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας.

Το Κασμίρ ελέγχεται τμηματικά από την Ινδία και το Πακιστάν, αλλά οι δύο χώρες εγείρουν αξιώσεις επί του συνόλου της διαφιλονικούμενης περιοχής. Από το 1947 όταν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, Ινδία και Πακιστάν έχουν βρεθεί σε πολεμική αντιπαράθεση τρεις φορές, οι δύο για τον έλεγχο του Κασμίρ. Το 2019 βρέθηκαν εκ νέου στο χείλος του πολέμου, με τον πακιστανικό στρατό να καταρρίπτει ινδικό μαχητικό αεροσκάφος που παραβίασε τον εναέριο χώρο του Πακιστάν.

Μετά τη συμφωνία εκεχειρίας του 2021, το πρώτο σοβαρό επεισόδιο στο Κασμίρ σημειώθηκε στα τέλη Ιουνίου, όταν δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά ινδών στρατιωτών στην περιοχή Σάτουαλ. Η ινδική πλευρά είχε επιβεβαιώσει το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι τα θύματα επιχείρησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι εκπαιδεύει και υποστηρίζει ισλαμιστές εξτρεμιστές που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία του Κασμίρ. Το Ισλαμαμάντ αρνείται τις κατηγορίες του Νέου Δελχί και ισχυρίζεται πως παρέχει μόνο ηθική και διπλωματική στήριξη σε «μαχητές για την ελευθερία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος