Πακιστάν: Με καθυστέρηση 12 ωρών ξεκίνησε η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων

 Η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν (ECP) άρχισε να δημοσιεύει τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών σήμερα Παρασκευή, μετά από αναμονή άνω των 12 ωρών από τότε που έκλεισαν τα κέντρα, με στοιχεία από μερικές εκλογικές περιφέρειες, αν και χωρίς σαφή ένδειξη για  νικητή.

Τα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί μόνο για 16 από τις 265 έδρες της Εθνοσυνέλευσης  από τη λήξη της ψηφοφορίας το απόγευμα της Πέμπτης.

Η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από την αναστολή των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, τις επιθέσεις από μαχητές και τις κατηγορίες για χειρισμό.

Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το Πακιστανικό Tehreek-e-Insaf (PTI) έχουν ήδη έξι έδρες, ενώ ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (PML-N) και το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) έχουν εξασφαλίσει πέντε και τέσσερις έδρες αντίστοιχα.

Το PTI είναι ο σχηματισμός του πρώην αστέρα του κρίκετ και πρώην πρωθυπουργού Imran Khan, ο οποίος αποκλείστηκε από την εκλογική κούρσα λόγω περισσότερων από εκατό δικαστικών υποθέσεων και τριών καταδικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα που τον κρατούν στη φυλακή.

Το κόμμα όχι μόνο αντιμετωπίζει αυτές τις εκλογές με τον κύριο ηγέτη και τους στενότερους συνεργάτες του φυλακισμένους, αλλά και το Ανώτατο Δικαστήριο που του αφαίρεσε τα σύμβολα και την ταυτότητα του μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές. Έτσι οι υποψήφιοι του αναγκάστηκαν να κατέλθουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι.

Με αυτό το παρασκήνιο, ένα αποτέλεσμα υπέρ του PTI είναι ένα απροσδόκητο σενάριο για αυτές τις εκλογές.

Μέχρι χθες, το πιο αναμενόμενο σενάριο για το Πακιστάν ήταν η νίκη του Μουσουλμανικού Συνδέσμου (PML-N) του τρεις φορές πρωθυπουργού Nawaz Shafif, εν μέρει λόγω του πλεονεκτήματος του Khan στη φυλακή, αλλά κυρίως λόγω της σιωπηρής υποστήριξης του ο ισχυρός Πακιστανικός Στρατός, που θεωρείται ως η πραγματική δύναμη που ελέγχει τη χώρα.

Τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά για να προβλεφθεί μια πιθανή νίκη. Ωστόσο, το PTI του Khan υποστηρίζει ότι η νίκη του ήταν «καθολική» και κατηγόρησε το ECP ότι καθυστέρησε τις ανακοινώσεις για να μετριάσει τα αποτελέσματα.

«Ενημερώστε τον κόσμο ότι η σαφής και συντριπτική εντολή του λαού του Πακιστάν κλέβεται», ανέφερε το PTI σε δήλωση στο X το πρωί της Παρασκευής.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Πακιστάν απέδωσε την καθυστέρηση σε προβλήματα τηλεπικοινωνιών.

«Οι ανησυχίες που σχετίζονται με την καθυστέρηση στην επεξεργασία των αποτελεσμάτων καταμέτρησης έχουν αντιμετωπιστεί. Αυτό αποδόθηκε στην έλλειψη συνδεσιμότητας, η οποία ήταν αποτέλεσμα των προφυλάξεων που ελήφθησαν για την εξασφάλιση αλάνθαστης ασφάλειας», είπε σε μια δημοσιευμένη δήλωση στο κοινωνικό δίκτυο Χ.

Η ημέρα των εκλογών της Πέμπτης γιορτάστηκε με αποκλεισμό κινητών τηλεφώνων και περιορισμούς στο διαδίκτυο, με εντολή της ίδιας της κυβέρνησης ως μέτρο ασφαλείας για την αποτροπή βίαιων επιθέσεων στα κέντρα.

Αυτό μείωσε τη ροή πληροφοριών και την αναφορά σε πραγματικό χρόνο για το τι συνέβαινε στα εκλογικά κέντρα, αν και οι αρχές αρχικά διαβεβαίωσαν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Το Πακιστάν είναι συνταγματικά μια δημοκρατική κοινοβουλευτική δημοκρατία, επομένως σε αυτές τις εκλογές ένα κόμμα πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η Εθνοσυνέλευση του Πακιστάν έχει 266 έδρες, αν και χθες εξελέγησαν μόλις 265 αντιπρόσωποι, αφού το EPC αποφάσισε να αναστείλει την εκλογή μιας εκλογικής περιφέρειας.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος