Η Κάτω Βουλή του Πακιστάν ενέκρινε την Πέμπτη ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει σαρωτικούς ελέγχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης χρηστών για διάδοση παραπληροφόρησης.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε γρήγορα αφότου οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νόμο.
Οι επικριτές λένε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστείλει περαιτέρω την ελευθερία του λόγου.
Ο Φαρχατουλλάχ Μπαμπάρ, κορυφαίος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι οι τελευταίες αλλαγές στον νόμο για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο αποσκοπούν στην «περαιτέρω καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης μέσω της δημιουργίας πολλαπλών αρχών υπό εκτελεστικό έλεγχο, διευρύνοντας την εμβέλεια των ανεξέλεγκτων υπηρεσιών πληροφοριών». Δήλωσε επίσης ότι ο νόμος «δίνει σαρωτικές εξουσίες στην εκτελεστική εξουσία όχι μόνο για το περιεχόμενο του μηνύματος αλλά και για τους αγγελιοφόρους, δηλαδή τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».
Σύμφωνα με τον Νόμο για την Πρόληψη των Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, ο οποίος παρουσιάστηκε στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη, οι αρχές θα δημιουργήσουν μια υπηρεσία με την εξουσία να διατάσσει τον άμεσο αποκλεισμό περιεχομένου που θεωρείται «παράνομο και προσβλητικό» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως περιεχόμενο που επικρίνει δικαστές, τις ένοπλες δυνάμεις, το κοινοβούλιο ή τις επαρχιακές συνελεύσεις. Άτομα και οργανώσεις που δημοσιεύουν τέτοιο περιεχόμενο ενδέχεται επίσης να αποκλειστούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τον νόμο, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να εγγραφούν στη νέα Αρχή Προστασίας και Ρύθμισης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και όσες δεν συμμορφώνονται ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προσωρινές ή μόνιμες απαγορεύσεις. Ο νόμος καθιστά επίσης την διάδοση παραπληροφόρησης ποινικό αδίκημα, που τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ρουπιών (7.150 δολαρίων).
Συνδικάτα που εκπροσωπούν δημοσιογράφους και συντάκτες ειδήσεων απέρριψαν το νομοσχέδιο την Πέμπτη.
Ο Υπουργός Πληροφοριών Αταούλαχ Ταράρ υπερασπιζόμενος τον νόμο, υποστήριξε ότι αποσκοπεί μόνο στην παύση της διάδοσης παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους χωρίς να σκοπεύει να επιβάλει περιορισμούς στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους.
Η κίνηση της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο έρχεται σχεδόν ένα χρόνο αφότου το Πακιστάν απέκλεισε την πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ενόψει των εκλογών που το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Χαν λέει ότι ήταν νοθευμένες. Το X εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο στη χώρα, αν και πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν VPN για να έχουν πρόσβαση σε αυτό, όπως και σε άλλες χώρες με αυστηρούς ελέγχους στο διαδίκτυο.
Ο Χαν έχει τεράστια απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο X, όπου οι υποστηρικτές του συχνά προωθούν αιτήματα για την απελευθέρωσή του. Ο Χαν βρίσκεται στη φυλακή από το 2023, όταν συνελήφθη για διαφθορά. Το κόμμα του Χαν χρησιμοποιεί επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να οργανώσει διαδηλώσεις.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατήγγειλε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι αποσκοπούσε στην περαιτέρω καταστολή της ελευθερίας του λόγου. Ο Ομάρ Αγιούμπ Χαν, ο οποίος δεν έχει συγγένεια με τον φυλακισμένο πρώην πρωθυπουργό, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να «θέσει τα θεμέλια για την καταστολή των φωνών που υποστηρίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα».
Την Πέμπτη, το PTI δήλωσε ότι τερματίζει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση ενόψει της προθεσμίας της 28ης Ιανουαρίου για συνάντηση με τον Χαν. Η ανακοίνωση του Γκοχάρ Αλί Χαν, προέδρου του κόμματος PTI, ήρθε εβδομάδες αφότου ξεκίνησε συνομιλίες με την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού και να συζητήσει άλλα αιτήματα.
Τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν αυξανόμενη λογοκρισία τα τελευταία χρόνια. Οι δημοσιογράφοι έχουν δηλώσει ότι έχουν δεχτεί πίεση από το κράτος για να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το όνομα του Ιμράν Χαν και οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν αρχίσει να τον αναφέρουν μόνο ως «ιδρυτή του κόμματος PTI»
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενώσεις δημοσιογράφων έχουν δεσμευτεί να αντιταχθούν στον νόμο, αλλά με την κυβέρνηση να κατέχει την πλειοψηφία, η ψήφισή του είναι σχεδόν βέβαιη.
Ο Αφζάλ Μπουτ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Δημοσιογράφων, δήλωσε ότι ο νόμος ήταν μια προσπάθεια καταστολής των μέσων ενημέρωσης, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των δημοσιογράφων.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να περιοριστεί η διάδοση της παραπληροφόρησης.
Πηγή: Associated Press
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος