ΗΠΑ: Στη Γερουσία σχέδιο ενίσχυσης πολιτών με επιταγές 1.400 δολαρίων

ανταπόκριση από τις ΗΠΑ για την ΕΡΤ: Λένα Αργύρη

Στην Γερουσία στρέφεται το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα, μετά την έγκριση του γιγαντιαίου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από την Βουλή το Σάββατο. Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι το νομοσχέδιο θα μπορέσει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν εντός των επόμενων δυο εβδομάδων και μέσα στον Μάρτιο θα είναι δυνατή η αποδέσμευση των αστρονομικών κονδυλίων προς κάθε τομέα της οικονομίας.

Ένα τεράστιο τμήμα του πακέτου, περίπου 420 δισεκατομμύρια, θα δοθεί με τη μορφή επιταγών 1.400 δολαρίων σε κάθε πολίτη που πληροί τα σχετικά κριτήρια ενώ 240 δισεκατομμύρια θα δοθούν σε διεύρυνση των επιδομάτων ανεργίας. Πόροι θα διοχετευθούν και στις πολιτείες, κάτι που έλειπε από το προηγούμενο πακέτο στήριξης, στερώντας σημαντικά κονδύλια από τις τοπικές κυβερνήσεις οι οποίες έχουν και την ευθύνη της διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας.

Το πακέτο είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην αμερικανική κοινωνία και το 70% των πολιτών τάσσεται υπέρ της έγκρισης του. Μεταξύ αυτών και μεγάλο τμήμα των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων παρά το γεγονός ότι κανένας βουλευτής της συντηρητικής παράταξης δεν ψήφισε υπέρ. Ίδια στάση αναμένεται να κρατήσει το ρεπουμπλικανικό κόμμα και στην Γερουσία.

Το πακέτο έχει και την έγκριση του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνεί με μια τόσο επιθετική προσέγγιση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με το Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας του Πανεπιστημίου Κολούμπια το πακέτο θα μειώσει την φτώχεια στις ΗΠΑ κατά 30% μέσα στο 2021 οδηγώντας 12 εκατομμύρια Αμερικανούς πάνω από το όριο της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος