Παιδιά χωρίς γεύμα στην Ευρώπη του σήμερα – Συνέντευξη της Επίτροπου Δημοκρατίας και Δημογραφικού στην ΕΡΤ

Η πανδημία COVID-19 άλλαξε την Ευρώπη και τον κόσμο μέσα σε ελάχιστους μήνες, σχεδόν εν ριπή οφθαλμού. Καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε και θα συνεργαζόμαστε στο μέλλον, ενώ ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε διαδικασία βαθιάς δημογραφικής και κοινωνικής αλλαγής.

Συνέντευξη: Κάτια Αντωνιάδη

Ο αντίκτυπος αυτής της δημογραφικής αλλαγής, η γήρανση του πληθυσμού και ο επηρεασμός της Δημοκρατίας, αποτέλεσε κεντρικό άξονα της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Conference of Europe”.

Με αφορμή σειρά διαλόγων με τη συμμετοχή πολιτών, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος, η  Επίτροπος Δημοκρατίας και Δημογραφικού, Ντουμπράβκα Σούικα, βρέθηκε στην Αθήνα και παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Η Διάσκεψη προσφέρει ένα δημόσιο φόρουμ για μια διαφανή, χωρίς αποκλεισμούς συζήτηση, σχετικά με τις προτεραιότητες των οργάνων της ΕΕ και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη του 2022. «Η δημογραφική αλλαγή είναι εμφανής στην ΕΕ, στα κράτη-μέλη και στην Ελλάδα επίσης. Το 60% του πληθυσμού ζει σε μητροπολιτικές περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, και μόνο το 40% σε αγροτικές περιοχές και νησιά. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω, κι έτσι δε συμμετέχουν στις εκλογές και σε δημοκρατικές διαδικασίες. Αλλά γι` αυτό δεν πρέπει να κατηγορείται η δημοκρατία, αλλά η δημογραφική αλλαγή».

Δεν είναι μόνο οι δουλειές στο διαδίκτυο και όσες σχετίζονται με αυτό. Ειδικά στην Ελλάδα με τα νησιά, τα απομακρυσμένα χωριά, τις ορεινές περιοχές, πώς μπορεί όλο αυτό να ενταχθεί στο όραμα που έχετε;

«Αυτό μπορεί να φαίνεται ουτοπικό, αλλά αυτό είναι το βασικό νόημα της Ευρώπης -βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη συνοχή, αυτό είναι που κάνουμε και πιστεύω ακράδαντα σ` αυτό.

Η Ευρώπη έχει ποικιλομορφία και δεν υπάρχει μία λύση που να ταιριάζει σε όλους. Πρέπει λοιπόν να διαμορφώσουμε εξατομικευμένες λύσεις και η ΕΕ και η Επιτροπή να συνεργαστούν με τις εθνικές, τις περιφερειακές και τις τοπικές αρχές.

Το μακροπρόθεσμο όραμα με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι, όπως γνωρίζετε, ότι θα βοηθήσει όλες τις περιοχές να ευημερούν και να ενδυναμωθούν μετά από την covid19. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το Ταμείο ονομάζεται “Next Generation EU“. Διότι προετοιμάζουμε την Ευρώπη  για την επόμενη γενιά. Και αυτός είναι και ο λόγος που υιοθετήσαμε τη “Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού”.
  
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν παιδιά, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, στις Βρυξέλλες για παράδειγμα, ζουν σε συνθήκες φτώχειας και στερούνται το καθημερινό γεύμα επειδή τα σχολεία ήταν κλειστά. Το μόνο καθημερινό γεύμα ήταν στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο, κάτι που είναι απαράδεκτο για την Ευρώπη του σήμερα.

Υιοθετήσαμε το πρόγραμμα “Children Guarantee”, το οποίο βοηθά τα ευάλωτα παιδιά και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να το υιοθετήσουν και να το εφαρμόσουν».

Πόσο αισιόδοξη είστε για το μέλλον της Ευρώπης?

«Αισθάνομαι ότι θα καταφέρουμε να μείνουμε μαζί, να ανακαλύψουμε το σκοπό ώστε να παραμείνουμε μαζί, παρά το Brexit, παρά κάποιες απολυταρχικές φωνές εντός ορισμένων κρατών-μελών, νομίζω ότι υπάρχουν πολλά που μας κρατούν ενωμένους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος