Παγόβουνο με θρεπτικά συστατικά

Ένα γιγάντιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική το 2017 απελευθέρωσε περισσότερους από 150 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού, αναμεμειγμένο με θρεπτικά συστατικά, καθώς έλιωνε 4.000 χιλιόμετρα μακρύτερα  από την αφετηρία του, ένας τεράστιος όγκος που θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά ένα εύθραυστο οικοσύστημα.

Ο γίγαντας ενός τρισεκατομμυρίου τόνων, δύο φορές το μέγεθος του Λουξεμβούργου, ήταν ο μεγαλύτερος που αποκολλήθηκε ποτέ, αλλά έκτοτε υποβιβάστηκε στην 6η θέση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Remote Sensing of Environment.

Στη συνέχεια πέρασε δύο χρόνια στα κρύα νερά της Θάλασσας Γουέντελ κοντά στο σημείο  αποκόλλησης  προτού ταξιδέψει βόρεια σε θερμότερες θάλασσες. Κατόπιν αυτού  άρχισε να λιώνει μέχρι που εξαφανίστηκε την άνοιξη του 2021 στον Νότιο Ατλαντικό κοντά στο βρετανικό  νησί  Νότια Γεωργία, 4.000 χλμ από το σημείο αποκόλλησης του .

Το φθινόπωρο του 2020, το παγόβουνο πλησίασε επικίνδυνα στο νησί, προκαλώντας φόβους ότι ο πάγος, του οποίου το βυθισμένο τμήμα ήταν ακόμα περίπου 140 μέτρα βάθος  θα κολλούσε στον βυθό της θάλασσας, εμποδίζοντας τη διέλευση χιλιάδων πιγκουίνων και φωκιών  που κατοικούν στην περιοχή.

Η καταστροφή αποφεύχθηκε, αλλά οι ερευνητές που παρακολούθησαν όλα τα στάδια της ζωής του παγόβουνου μέσω δορυφόρου αναρωτιούνται για τον αντίκτυπο της τήξης του.

Στους τρεις μήνες από το 2020-2021, όταν έλιωσε τελείως κοντά στο  νησί της Νότιας Γεωργίας, το παγόβουνο απελευθέρωσε συνολικά 152 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού αναμεμειγμένο με θρεπτικά συστατικά σε αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα. Αυτό ισοδυναμεί με 61 εκατομμύρια ολυμπιακές πισίνες ή 20 φορές περισσότερες από τα νερά του Λοχ Νες, σύμφωνα με το βρετανικό ερευνητικό κέντρο Antarctic Survey που συμμετείχε στη μελέτη.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος