Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Τέλος εποχής για τον ιδρυτή του -Αποσύρεται μετά από πάνω 50 χρόνια στο «τιμόνι» του οργανισμού  

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο ιδρυτής του Klaus Schwab αποσύρεται από την καθημερινή διοίκηση του οργανισμού, μετά από περισσότερα από 50 χρόνια δραστηριότητας, αναφέρει το CNBC.

Το φόρουμ είπε ότι η κίνηση ήταν μέρος μιας πολυετούς στρατηγικής για την αλλαγή της δομής διαχείρισης, μεταβίβασης της διακυβέρνησης σε έναν πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο.

Ο Borge Brende είναι σήμερα πρόεδρος του WEF. Το φόρουμ δεν αποκάλυψε ποιος θα διαδεχθει  τον Schwab και θα γίνει το πρόσωπο της ετήσιας συνάντησης ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Από το 2015, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει μετατραπεί από πλατφόρμα σύγκλησης στον κύριο παγκόσμιο θεσμό συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ως μέρος αυτού του μετασχηματισμού, ο οργανισμός έχει επίσης υποστεί μια προγραμματισμένη εξέλιξη της διακυβέρνησης από έναν οργανισμό που διοικείται από ιδρυτές σε έναν οργανισμό όπου ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο αναλαμβάνουν την πλήρη εκτελεστική ευθύνη», ανέφερε το WEF σε ανακοίνωσή του.

Η μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης επιβεβαίωσε ότι ο Schwab θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι το συμβούλιο θα οργανωθεί γύρω από τέσσερις στρατηγικές επιτροπές «για να ενισχύσουμε περαιτέρω τον αντίκτυπο της δραστηριότητάς μας».

Το WEF είπε ότι η αλλαγή ηγεσίας θα ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2025.

Τα σχέδια του Schwab ανακοινώθηκαν αρχικά με ένα email προς το προσωπικό την Τρίτη, σύμφωνα με άρθρο της δημοσίευσης Semafor.

Η διαδοχή του Schwab, 86 ετών, έχει αποτελέσει πηγή πολλών εικασιών τα τελευταία χρόνια, με πιθανούς αντικαταστάτες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών του ή του Brende.

Ωστόσο, η οργάνωση δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις προθέσεις της, μέχρι στιγμής.

Ο Schwab, Γερμανός μηχανικός και οικονομολόγος, ίδρυσε το φόρουμ το 1971 και ήταν επίσης ο εκτελεστικός του πρόεδρος.

Τότε, γνωστό ως Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διαχείρισης, σχεδιάστηκε αρχικά ως ένα μέρος για ευρωπαίους επιχειρηματίες και κυβερνητικούς αξιωματούχους να συναντηθούν και να συζητήσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους με τις ΗΠΑ.

Με τα χρόνια, η ετήσια συνάντησή του στο Νταβός έχει γίνει ένα γεγονός που πρέπει να παρευρεθεί για την παγκόσμια ελίτ.

Στόχος του είναι να φέρει κοντά παγκόσμιους ηγέτες και ηγέτες επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων. Οι βασικές συναντήσεις στην εκδήλωση παρουσίασαν τις πρώτες υπουργικές συνομιλίες μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και την προέλευση διαφόρων εκστρατειών, όπως μια παγκόσμια πρωτοβουλία υγείας για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Έκτοτε, ωστόσο, έχει δεχτεί κριτική για την αποτυχία να εκπροσωπήσει διαφορετικές φωνές και να σημειώσει πρόοδο σε παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η ανισότητα του πλούτου.

Στη δήλωσή του την Τρίτη, το WEF είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές «υπογραμμίζουν τη θεσμική μας συνέχεια στην παροχή μιας ανεξάρτητης και αμερόληπτης πλατφόρμας για την αντιμετώπιση των περίπλοκων προκλήσεων ενός διασυνδεδεμένου κόσμου».

Πηγή: Hotnews.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος