Παγκόσμια Τράπεζα: Ζημιές $18,5 δισ. έχουν υποστεί οι υποδομές της Γάζας το πρώτο 4μηνο του πολέμου

Σύνοψη
  • Οι ζημιές ισοδυναμούν με το 97% του ΑΕΠ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας το 2022, συνδυαστικά.
  • Είναι πιθανό τα διαθέσιμα στοιχεία να υποτιμούν τις πραγματικές ζημιές.

Το κόστος των ζημιών στις απολύτως απαραίτητες δημόσιες υποδομές κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα εκτιμάται σε περίπου 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση συνέταξε η Παγκόσμια Τράπεζα με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και ήρθε χθες στη δημοσιότητα.

Παγκόσμια Τράπεζα: Ζημιές $18,5 δισ. έχουν υποστεί οι υποδομές της Γάζας το πρώτο 4μηνο του πολέμου
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Nasser Nasser)

Το κείμενο εκτιμά ότι οι ζημιές ισοδυναμούν με το 97% του ΑΕΠ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας το 2022, συνδυαστικά.

«Τα επίπεδα καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο του 2023 είναι άνευ προηγουμένου», υπογραμμίζει η Ενδιάμεση Αναφορά Εκτίμησης Ζημιών, με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση να έχει προκαλέσει ζημιές ή να έχει καταστρέψει ολοσχερώς περίπου το 62% όλων των κατοικιών στη Γάζα, που ισοδυναμεί με 290.820 οικίες, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι χωρίς σπίτι.

Η στέγαση αντιπροσωπεύει το 72% του συνολικού κόστους των ζημιών, με εκτιμώμενη αξία περίπου 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι υποδομές δημόσιων υπηρεσιών, όπως το νερό, η υγεία και η εκπαίδευση, αντιπροσωπεύουν άλλο ένα 19%, ενώ οι καταστροφές στα εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια αποτελούν το υπόλοιπο 9%.

Οι υποδομές ενέργειας και υδάτων έχουν υποστεί ζημιές σχεδόν 800 εκατομμυρίων δολαρίων και το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης έχει περιοριστεί σημαντικά, αποδίδοντας λιγότερο από το 5% της προηγούμενης δυνατότητάς του.

Παγκόσμια Τράπεζα: Ζημιές $18,5 δισ. έχουν υποστεί οι υποδομές της Γάζας το πρώτο 4μηνο του πολέμου
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Mohammed Hajjar)

Με το 84% των υγειονομικών εγκαταστάσεων να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί πλήρως, αλλά και την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για τη λειτουργία αυτών που έχουν απομείνει, ο πληθυσμός έχει ελάχιστη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με την έκθεση.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στο θύλακα έχει καταρρεύσει, αφού το σύνολο των 625.000 μαθητών της Γάζας βρίσκονται εκτός των αιθουσών διδασκαλίας. Οι ζημιές στις εκπαιδευτικές υποδομές ξεπερνούν τα 340 εκατομμύρια δολάρια, καθώς εκτιμάται ότι 56 σχολικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί εντελώς και 219 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

«Μέχρι σήμερα, το 80% των συνολικών ζημιών εντοπίζεται στις επαρχίες της πόλης της Γάζας, της βόρειας περιοχής της Λωρίδας Γάζας και της Χαν Γιουνίς», αναφέρει η έκθεση, συμπληρώνοντας ότι σημαντικές ζημιές καταγράφονται επίσης στις επαρχίες της Μπέιτ Λαχίγια και της Ράφα.

Επιπλέον, 26 εκατομμύρια τόνους από μπάζα συντριμμιών και ερειπίων έχουν αφήσει πίσω τους οι ισραηλινές επιθέσεις, μια ποσότητα που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αποσυρθεί.

Παγκόσμια Τράπεζα: Ζημιές $18,5 δισ. έχουν υποστεί οι υποδομές της Γάζας το πρώτο 4μηνο του πολέμου
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Fatima Shbair)

Τα κόστη αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς και το μέγεθος των ζημιών, αφού η σύγκρουση συνεχίζεται, εκτιμά η έκθεση, η οποία σημειώνει ότι «αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που έχει δει τις μεγαλύτερες καταστροφές τις τελευταίες εβδομάδες».

Η αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας απευθύνει έκκληση για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, την παροχή λύσεων προσωρινής προστασίας και στέγασης για τους εκτοπισμένους και την επαναλειτουργία των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, αφού άλλωστε υπάρχει σημαντική πιθανότητα τα συγκεκριμένα στοιχεία να υποτιμούν τις πραγματικές ζημιές, απώλειες και ανάγκες.

Πηγή: Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος