Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Πρωτοβουλίες στην Ιταλία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Πλέον καθιερωμένη ημερομηνία από το 2017, η σημερινή, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί πολιτιστικό γεγονός και στην Ιταλία. Σήμερα 9 Φεβρουαρίου διεξάγονται ποικίλες πρωτοβουλίες στη Χώρα, κυρίως διαδικτυακά λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία. 

Μιλάνο

Το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και το Σχολικό Γραφείο της Λομβαρδίας διοργανώνουν ένα live streaming με θέμα «H γλώσσα της επιστήμης και της καρδιάς» από τις 11:30 π.μ. έως τις 1 μ.μ. (ώρα Ιταλίας).
Όπως δήλωσε στην ANSAmed η Σοφία Ζαφειροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μιλάνου «Αν μπορούσαμε να οπτικοποιήσουμε και να ζυγίσουμε με κάποιο τρόπο την ουσία των σκέψεών μας, θα ανακαλύπταμε ότι είναι φτιαγμένες για το μεγαλύτερο μέρος τους από ελληνική ύλη». 

Ανάμεσα στους ομιλιτές, ο Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης και σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Giuseppe Zanetto, ερευνητής ελληνιστής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, ο Filippo Galbiati, Επικεφαλής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Niguarda του Μιλάνου, ο Patrizio Nissirio, Επικεφαλής της ANSAmed και ο Giuseppe Cederna, ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας «Mediterraneo» που γυρίστηκε το 1991 στο Καστελόριζο.

Τους θεσμικούς χαιρετισμούς θα απευθύνουν, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Bruno Tabacci, ο Έλληνας Υφυπουργός Διασποράς Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία Θεόδωρος Πασσάς, ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Μιλάνο Νικόλαος Σάκκαρης, και η Augusta Celada, Γενική Διευθύντρια του Περιφερειακού Σχολικού Γραφείου της Λομβαρδίας.

Μπάρι

Στις 5.00 μ.μ. ο Ιταλικός Σύλλογος Κλασικού Πολιτισμού (AICC) του Μπάρι θα συναντήσει (ψηφιακά) την καθ. Manuela Mari, Συνεργάτιδα Ελληνικής Ιστορίας και Επιγραφικής και Ελληνικών Αρχαιοτήτων στο Τμήμα Ανθρωπιστικής Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Μπάρι Aldo Moro, όπου θα μιλήσει με θέμα «Βασιλιάδες, Στρατηγοί με πλήρεις εξουσίες, Τύραννοι: μοναρχικές μορφές στην αρχαία Ελλάδα».

Νάπολη

Με τη συμμετοχή του Συντονισμού των Κλασικών Λυκείων και με τη συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, από τις 10 π.μ. έως τις 1 μ.μ. στα social media της εκδήλωσης, θα διεξαχθεί διαδικτυακός μαραθώνιος με τίτλο «Il greco fa testo».

Μεταξύ των προσκεκλημένων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Δήμαρχος της Νάπολης, Καθ. Gaetano Manfredi, η καθ. Maria Filippone, Αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος Παιδείας του Δήμου Νάπολης, και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία, Δρ. Θεόδωρος Πασσάς.

Οι εορτασμοί θα δώσουν χώρο και σε πολιτιστικούς Φορείς όπως το VeliaTeatro, ενώ θα μιλήσουν προσωπικότητες όπως ο Καθ. Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και ο Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος της Περιφέρειας Αττικής. 

Ρώμη

Διήμερη η πρωτοβουλία της Ρώμης, εφόσον ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί και σήμερα. Με τίτλο “Οι Ελληνικές τοποθεσίες μας”, θα παρουσιαστούν χώροι της Magna Grecia σε όλο τον κόσμο, με συμβολές όπως των Caterina Greco, Ντανιέλε Καστρίζιο, Στέλλα Καλησπεράτου, Πάολο Μαντέλα, Anton Bierl, Eugenio Amato, Emily Allen-Hornblower και Maurizio De Rosa.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος