Παγκόσμια έλλειψη σιταριού και λαδιού προβλέπει ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνει ότι θα υπάρξει παγκόσμια έλλειψη σιταριού και μαγειρικού λαδιού.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει «αποκαλυπτικές» αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας ενώ παραδέχεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είναι «λίγο αβοήθητη», επειδή το 80% των παραγόντων του πληθωρισμού είναι “εξωτερικά σοκ”. Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν «πραγματικό εισοδηματικό σοκ», είπε ο κ. Μπέιλι στην διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου στο δεύτερο μισό του 2022 και αύξησε τα επιτόκια στο 1% σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Πρόσφατα προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, προβλέποντας ότι θα φτάσει το 10% φέτος. Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των βουλευτών και των υπουργών των Τόρις ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα για να προσπαθήσει να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο Άντριου Μπέιλι είπε στους βουλευτές ότι δεν πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να είχε ενεργήσει διαφορετικά, προσθέτοντας: “Όπως λέτε, υπήρξαν μια σειρά από κλυδωνισμούς στον εφοδιασμό και πιο πρόσφατα με τον αντίκτυπο του πολέμου, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε έναν πόλεμο“.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος