Παγιωμένη η αρνητική εικόνα της Γερμανίας στους Έλληνες – Δείγματα βελτίωσης με τον καγκελάριο Σολτς

Array

2022-11-15

Γιώργος Παππάς

Οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας πέρασαν από σαράντα κύματα την προηγούμενη δεκαετία. Η ευρωκρίση έβγαλε στην επιφάνεια όλα τα αρνητικά στερεότυπα των Γερμανών και τους Έλληνες και αντιστρόφως, αφήνοντας μία άκρως αρνητική εικόνα της Γερμανίας στους Έλληνες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της αρνητικής εικόνας παραμένουν και μετά το τέλος των μνημονίων και της κρίσης της Ελλάδας, με ελαφρά δείγματα βελτίωσης μετά την κυβερνητική αλλαγή στο Βερολίνο με τον συνασπισμό του «φωτεινού σηματοδότη» του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Ένας στους τρεις Έλληνες πιστεύει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας βελτιώθηκαν στον έναν σχεδόν χρόνο της καγκελαρίας Σολτς, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας «καπαrecaerch» για λογαριασμό του Ιδρύματος του SPD, «Friedrich-Ebert-Stiftung» και του ιδρύματος ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων σε ποσοστό 57% έχει αρνητική έως πολύ αρνητική εικόνα για τη Γερμανία και μόνον το 16% έχει θετική έως πολύ θετική εικόνα, ενώ το 26% δεν έχει ούτε θετική ούτε αρνητική. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η άποψη αυτή είναι εμπεδωμένη σε όλους τους κομματικούς χώρους, αν και με διαφορετικές διαβαθμίσεις. Το ποσοστό των αρνητικών τοποθετήσεων είναι στην ΝΔ 52%, στον ΣΥΡΙΖΑ 64%, στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ 46%, στο ΚΚΕ 70%, στην Ελληνική Λύση 87% και στο MεΡα25 62%.

Η έρευνα δεν μένει στην καταγραφή της εικόνας αλλά δίνει πληροφορίες και για ποιοτικά χαρακτηριστικά που οδηγούν στη δημιουργία και παγίωση της αρνητικής εικόνας της Γερμανίας στην Ελλάδα. οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι βασική αιτία της κακής εικόνας είναι η στάση της Γερμανίας και της κυβέρνησης του Βερολίνου στη διάρκεια της ευρωκρίσης.

Ανεξάρτητα από την ηλικία και την κομματική προτίμηση, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ποσοστό 83%, θεωρεί ότι η στάση του Βερολίνου στην κρίση του ευρώ είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την αρνητική τους αξιολόγηση.

Υψηλότερο είναι το ποσοστό στους οπαδούς των αριστερών κομμάτων (ΚΚΕ: 94%, ΣΥΡΙΖΑ: 90%). Επίσης, το 79% των οπαδών της ΝΔ πιστεύει ότι η γερμανική πολιτική στην κρίση του ευρώ υπήρξε καθοριστική για την αρνητική εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Παρόμοια σημασία έχει και το ζήτημα των επανορθώσεων, ενώ το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η θέση της Γερμανίας στην ελληνοτουρκική διένεξη ευθύνεται για την αρνητική της εικόνα στους Έλληνες.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου «σηματοδοτεί ένα νέο, καλύτερο κλίμα στις διμερείς σχέσεις», διαπιστώνει ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους, Κύριος Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Για τη βελτίωση των σχέσεων Γερμανίας -Ελλάδας «δεν επαρκούν οι συμφιλιωτικοί τόνοι των πολιτικών ηγετών, απαιτείται να γίνουν περισσότερα», λέει ο Μαϊνάρντους, ειδικά στον τομέα της κοινωνίας πολιτών «οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος