Π. Στάνο για Ζ. Μπορέλ στο Μαρόκο: «Είναι σωστό να συναντάται με τους ομολόγους του από ολόκληρο τον κόσμο»

Array

«Είναι σωστό για τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συναντάται με τους ομολόγους του από ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με το εάν είναι σωστό ο Ζοζέπ Μπορέλ να επισκεφθεί το Μαρόκο (στις 5 και 6 Ιανουαρίου), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και το Μαρόκο. Ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι υπάρχει μία σειρά θεμάτων στην ατζέντα με τις τρίτες χώρες λέγοντας ότι το Μαρόκο είναι «σημαντική χώρα εταίρος» και μίλησε για συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά και το να τεθούν και από τις δύο πλευρές θέματα που προκαλούν ανησυχία.

«Αυτό είναι ένα φυσιολογικό αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς του Ύπατου Εκπροσώπου. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κατηγορίες σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει απόδειξη», σημείωσε προσθέτοντας ότι «επισήμως κανείς δεν έχει πει από δικαστικής άποψης ότι το Μαρόκο ως χώρα είναι ένοχο και πρέπει να αποφεύγεται όσον αφορά στις διεθνείς επαφές».

Ο Πίτερ Στάνο συμπλήρωσε επίσης ότι «σ’ αυτή την περίοδο ακριβώς, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συνάντησε τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν ήταν στην Ιορδανία για να συζητήσουν θέματα στα οποία χρειάζεται να συνεργαστούμε και φυσικά ζητήματα στα οποία έχουν κάποιες ανησυχίες. Είμαστε πάντα πολύ διαφανείς σε σχέση με αυτά , ανακοινώνουμε αυτές τις επισκέψεις, αυτές τις συναντήσεις και σε συνέχεια με χαρά παρέχουμε πληροφορίες από αυτές τις συναντήσεις όταν λαμβάνουν χώρα. Αλλά και πάλι υπάρχει σειρά ζητημάτων που πρέπει να συζητήσουμε με τους εταίρους». Παράλληλα, σε ερώτηση για το εάν θα θέσει το ζήτημα της διαφθοράς στο ΕΚ στους Μαροκινούς ομολόγους του, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι πολύ σοβαρό ζήτημα , χρειάζεται έρευνα, η έρευνα είναι σε εξέλιξη, είναι στα χέρια των βελγικών αρχών».

«Εμείς, ως οι μεγαλύτεροι υπερασπιστές του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, εμπιστευόμαστε πλήρως τους Βέλγους ερευνητές και όταν έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, τις ετυμηγορίες και τις απαραίτητες αποδείξεις, θα ενεργήσουμε αναλόγως» σημείωσε.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος