Π.Ο.Υ: Τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ αλλά δεν πρέπει να τυφλωθούμε από αυτό

Κατά 60% μειώθηκαν τα κρούσματα του κορονοϊού σε ένα μήνα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης Δρ. Χανς Κλούγκε. Τα κρούσματα σε αριθμητικά δεδομένα, όπως είπε, από 1,7 εκατομμύρια στα μέσα του Απριλίου μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα  685.000, ωστόσο προειδοποίησε πως η πρόοδος είναι εύθραυστη, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη αυτήν τη φορά, πήραμε τα μαθήματά μας με τον πιο σκληρό τρόπο, προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή καθώς ο ιός έχει σκοτώσει ήδη 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Από την άλλη όμως παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε τουλάχιστον 8 χώρες όπου τα κρούσματα είναι περισσότερα από 150 ανά 100.000 κατοίκους σημειώνοντας πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και τους επόμενους μήνες η αυξημένη κινητικότητα» όπως προειδοποίησε, «μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και βεβαίως, ενώ χαλαρώνουν τα κοινωνικά μέτρα η προσπάθεια όλων θα πρέπει να διπλασιαστεί».

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει εμβολιαστεί το 23% των ανθρώπων με τουλάχιστον μία δόση, ενώ ένα άλλο 11% έχει εμβολιαστεί πλήρως. «Τα εμβόλια μπορούν να είναι ένα φως στο τούνελ αλλά δεν πρέπει να τυφλωθούμε από αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όμως και στους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων, όπως τόνισε πως το 75% των ατόμων άνω των 80 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ εξαιτίας του εμβολιασμού παρατηρείται μεγάλη πτώση τόσο των κρουσμάτων, τα οποία από 27,4% ανά 10.000 κατοίκους το Δεκέμβριο 2020 έπεσε στο 6,2% τον Μάιο, ενώ αντίστοιχη μείωσε παρουσιάζει και η θνησιμότητα που από 9,6% ανά 100.000 κατοίκους το Δεκέμβριο του 2020  διαμορφώθηκε πλέον στο 0,9% τον Μάιο του 2021

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, η ινδική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 26 από τις 53 χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού στην Ευρώπη, μια διασπορά που, όπως διευκρινίστηκε, οφείλεται κυρίως στα διεθνή ταξίδια τα οποία στη συνέχεια μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω εμφάνιση συστάδων κρουσμάτων και να ενισχύσουν την διασπορά της μετάλλαξης. Η ινδική μετάλλαξη πάντως σύμφωνα με τον Δρ. Κλούγκε μπορεί, όπως και οι υπόλοιπες τέσσερις, να αντιμετωπιστούν τόσο με τα ενδεδειγμένα και δοκιμασμένα μέτρα όσο και με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Ανοιχτό παραμένει πάντως, σύμφωνα με την επικεφαλής λοιμοξιολόγο του Π.Ο.Υ Ευρώπης Κάθριν Σμόλγουντ, το ποσοστό μεταδοτικότητας της ινδικής μετάλλαξης, η οποία σύμφωνα με περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία εκτιμάται πως κυμαίνεται από 30%-50%.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος