Π.Ο.Υ: Στο μικροσκόπιο νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που ονομάστηκε «Mu»

Στρασβούργο — Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» ταξινόμησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μια ακόμη παραλλαγή του κορονοϊού που εμφανίστηκε στην Νότια Αμερική, η οποία σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις φέρεται να ελλοχεύει κινδύνους που αφορούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Πρόκειται για την παραλλαγή B.1.621, στην οποία δόθηκε το γράμμα του ελληνικού αλφάβητου Μ(ου) η οποία πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2021 στην Κολομβία.  Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ , η παραλλαγή M(ου) διαθέτει έναν αριθμό μεταλλάξεων που αποκαλύπτουν τον κίνδυνο μιας ιδιότητας που αποφεύγει το ανοσοποιητικό. Τα προκαταρκτικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην ομάδα εργασίας Virus Evolution τουν Π.Ο.Υ δείχνουν μείωση της ικανότητας εξουδετέρωσης των ορών αναρρωθέντων και εμβολιασμένων παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε για την παραλλαγή ΒΗΤΑ, στοιχείο που πρέπει να επιβεβαιωθεί από περαιτέρω μελέτες.

Εκτός από την Κολομβία, η παραλλαγή έχει εμφανιστεί και σε άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής και στην Ευρώπη. Ενώ το 39 % των λοιμώξεων από κορονοϊό στην Κολομβία και το 13% στον Ισημερινό αποδίδονται στην παραλλαγή M(ου), με τα ποσοστά αυτά να αυξάνουν σταθερά, η παγκόσμια εξάπλωση της παραλλαγής είναι μικρότερη από 0,1%.

Από τις 29 Αυγούστου, έχουν καταχωριστεί  μάλιστα πάνω από 4500 αλληλουχίες  της παραλλαγής από 39 χώρες στην διεθνή πλατφόρμα GISAID.  Ο αναφερόμενος επιπολασμός θα πρέπει να ερμηνεύεται όμως με τη δέουσα προσοχή, ενώ απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την κατανόηση των φαινοτυπικών και κλινικών χαρακτηριστικών αυτής της παραλλαγής. Ο επιδημιολογία της παραλλαγής M(ου) στη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα με τη συν-κυκλοφορία της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ, θα παρακολουθούνται διαρκώς από τον Π.Ο.Υ για αλλαγές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος