Π.Ο.Υ: Πανδημία δύο επιπέδων που οδηγεί την ανθρωπότητα στο «δράμα ομηρίας» του κορονοϊού

Για πανδημία δυο επιπέδων που μπορεί να γίνει «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και να έχει ως αποτέλεσμα αυτή να μην μπορεί να τελειώσει σύντομα, η ανθρωπότητα να παραμείνει δεν ένα «δράμα ομηρίας» καθώς δεν υπάρχει ούτε επαρκής αλληλεγγύη αλλά ούτε και κοινή προσέγγιση για την επίλυσή της, προειδοποίησε σήμερα ο Π.Ο.Υ δια στόματος του επικεφαλής Δρ. Τένδρος.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Σύμφωνα με τον Δρ. Τένδρος υπάρχουν από την μια πλευρά πλούσιες χώρες που έχουν προχωρήσει σε μαζικούς εμβολιασμούς και θεωρούν πως η πανδημία δεν είναι πλέον δικό τους πρόβλημα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι οι ίδιες έχουν «βγει από το δάσος» ή ότι έχουν θέσει υπο έλεγχο την πανδημία και από την άλλη διαχέεται η λογική πως το πρόβλημα δεν τους επηρεάζει, άρα δεν χρειάζεται να ενδιαφέρονται για τον υπόλοιπο κόσμο και η κινητοποίηση τους για παροχή βοήθειας μηδενίζεται.

Σημείωσε παράλληλα πως ο κόσμος που νοιώθει άρρωστος και κουρασμένος αναμένει με αγωνία το τέλος της πανδημίας, «η λήξη της οποίας όμως βρίσκεται στα χέρια μας» και «όσοι μοιράζονται εμβόλια με άλλους προστατεύουν και τον εαυτό τους» και το ερώτημα είναι για ποιόν λόγο ολόκληρη η ανθρωπότητα δεν κάνει το αυτονόητο για το κοινό καλό έναντι ενός κοινού προβλήματος». Η παρούσα συμπεριφορά «είναι εξαιρετικά απογοητευτική» είπε ο Δρ. Τένδρος και δεν «βγάζει νόημα».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η ανθρωπότητα βιώνει μια επιδεινούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία που απειλεί περαιτέρω τις ζωές, τα μέσα διαβίωσης και μια υγιή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και είναι σίγουρα χειρότερη σε μέρη που έχουν πολύ λίγα εμβόλια, με την πανδημία να μην έχει τελειώσει πουθενά.

«Η τρέχουσα συλλογική στρατηγική μου θυμίζει», είπε «μια ομάδα πυρόσβεσης που ασχολείται μόνο με μια δασική φλόγα κάνοντας προσπάθειες να μειώσει τις φλόγες σε αυτή την περιοχή, ενώ η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει παντού και με τους σπινθήρες τελικά θα ταξιδεύουν και θα αναπτύσσονται ξανά. Ο κόσμος πρέπει να πολεμήσει μαζί για να νικήσει αυτή την πανδημία με το παγκόσμιο χάσμα στον εφοδιασμό εμβολίων είναι εξαιρετικά άνιση». Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Π.Ο.Υ, ορισμένες χώρες και περιοχές παραγγέλνουν εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις, πριν ακόμη άλλες χώρες να έχουν τις προμήθειες για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας τους και των πιο ευάλωτων.

Διερωτήθηκε σε αυτό το σημείο ποιος θα έβαζε τους πυροσβέστες στην πρώτη γραμμή χωρίς προστασία και ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι στις φλόγες αυτής της πανδημίας. Αυτή είναι σίγουρα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι. «Κάνουμε» κατέληξε, «συνειδητές επιλογές αυτή τη στιγμή για να μην προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Τους δικούς μας πυροσβέστες».

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ η περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα αυξανόμενων κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως, με αυξήσεις που σημειώθηκαν σε όλες της ηπείρους εκτός από μία από ενώ μετά από 10 εβδομάδες μείωσης των αριθμών, οι θάνατοι αυξάνονται ξανά. Παράλληλα η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ βρίσκεται πλέον σε περισσότερες από 104 χώρες και αναμένεται σύντομα να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος COVID-19 που κυκλοφορεί παγκοσμίως.

Τέλος όπως ανακοινώθηκε από τον Π.Ο.Υ η AstraZeneca εκτός από την Ευρώπη, την Ινδία και τη Νότια Κορέα, ξεκινά την λειτουργία δύο ακόμη εργοστασίων παραγωγής, στην Ιαπωνία και την Αυστραλία, τα οποία θα λάβουν άδεια λειτουργίας έκτακτης ανάγκης από τον οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η παραγωγή και κάλεσε και τις υπόλοιπες κατασκευάστριες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος