Π.Ο.Υ: Μνημειώδης η στήριξη Μπάιντεν για την άρση των πατεντών στα εμβόλια – Απογοήτευση από τις φαρμακοβιομηχανίες

Την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  χαρακτήρισε «μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια, η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA), με ανακοίνωση από τη Γενεύη όπου εδρεύει δηλώνει απογοητευμένη.

Το σίγουρο είναι ότι ανοίγει  νέος κύκλος συζητήσεων και πιθανών εξελίξεων για την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων και η Αμερική κάνει μια τεράστια στροφή στο ζήτημα της επιτάχυνσης του παγκόσμιου εμβολιασμού.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Την άποψη του Γκεμπρεγέσους δεν συμμερίζονται καθόλου  οι φαρμακοβιομήχανοι  και δια της Διεθνούς Ομοσπονδίας τους εκφράζουν την απογοήτευση τους για την υιοθέτηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ της πρότασης του Π.Ο.Υ  της κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19.

Αντιτείνουν, πως «η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό».

Οι Φαρμακοβιομήχανοι υποστηρίζουν ότι είναι «απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά επιμένουν στην άποψη πως, μια αναστολή είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα.

Με τη σειρά τους  θέτουν σε άλλο πλαίσιο προτεραιοτήτων  την επιτάχυνση του παγκόσμιου εμβολιασμού αναφέροντας πως  οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες».

Η χθεσινή δήλωση του προέδρου Μπάιντεν , αναφέρουν παρατηρητές, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία  καθώς κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών στα εμβόλια κατά της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος