Π.Ο.Υ: Μία στις δύο φτωχές χώρες δεν έχουν εμβόλια – Σε βοήθεια με 80 εκατ. δόσεις σπεύδουν οι ΗΠΑ

Περισσότερες από τις  μισές φτωχότερες χώρες που λαμβάνουν δόσεις εμβολίων μέσω του προγράμματος  διαμοιρασμού COVAX δεν έχουν  αρκετές προμήθειες για να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς , δήλωσε αξιωματούχος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν  την αποστολή των 80 εκατομμυρίων δόσεων που η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να παραδώσει μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

«Θα έλεγα για τις 80 χώρες στην Αφρική, την Ασία, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό τουλάχιστον πάνω από τις  μισές δεν έχουν επαρκείς ποσότητες  εμβολίων για να μπορέσουν συνεχίσουν  τα προγράμματά τους στην παρούσα φάση». Ο ανώτερος σύμβουλος του Π.Ο.Υ. Bruce Ο Aylward, προέβη στη δήλωση αυτή αναφερόμενος στην πρόοδο εμπλοκής για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, πιθανολογώντας  ότι το ποσοστό μπορεί να “πολύ υψηλότερο”.

Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα συστήσει κέντρο μεταφοράς τεχνολογίας για την παραγωγή εμβολίων mRNA κατά της Covid-19 στην Νότια Αφρική, η οποία θα είναι σε θέση να αρχίσει την παραγωγή εντός 9 έως 12 μηνών. Στόχος είναι η ενίσχυση της πρόσβασης στα εμβόλια για ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, όπου τα κρούσματα της επιδημίας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 40% την τελευταία εβδομάδα.

Η Ουάσινγκτον, απο την πλευρά της, ανακοίνωσε λεπτομερώς τις χώρες στις οποίες θα σταλούν 55 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, μέρος των 80 εκατομμυρίων δόσεων που η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να παραδώσει μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Το 75% των δόσεων, δηλαδή 41 εκατομμύρια, θα διανεμηθούν μέσω του μηχανισμού Covax, που έχει συσταθεί για να διασφαλίσει ισότιμη διανομή εμβολίων στον κόσμο.

Περίπου 16 εκατομμύρια δόσεις θα σταλούν στην Ασία (Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν, Ταϊβάν), αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και14 εκατομμύρια δόσεις θα κατευθυνθούν προς την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Περού, Αϊτή. Ακόμη 10 εκατομμύρια θα σταλούν στην Αφρική, «σε χώρες που θα επιλεγούν σε συνεργασία με την Αφρικανική Ενωση», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον. Τέλος το 25% που απομένει (άλλα 14 εκατομμύρια δόσεις) θα διανεμηθούν σε χώρες όπως η Αίγυπτος, την Δυτική Οχθη, την Γάζα, την Ουκρανία, την Γεωργία.

Τα 55 εκατομμύρια δόσεις θα προέρχονται από τις προμήθειες των ΗΠΑ από τις Pfizer Inc, Moderna Inc και Johnson & Johnson, ενώ όταν το εμβόλιο της AstraZeneca λάβει την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων (FDA) θα προστεθεί επίσης στο μείγμα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα οργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας στην αποστολή εμβολίων σε άλλες χώρες. Διεκρίνησε μάλιστα ότι πρόθεση είναι η προτεραιότητα να δοθεί στο υγειονομικό προσωπικό και στους πλέον ευάλωτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος