Π.Ο.Υ: Καταρρέει το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν

Aνταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα, η χώρα αντιμετωπίζει μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή τόνισε πριν από λίγο ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος ολοκληρώνοντας την αποστολή υψηλού επιπέδου στο Αφγανιστάν, όπου ο Οργανισμός συναντήθηκε με ανώτερα μέλη της ηγεσίας των Ταλιμπάν, εταίρους του ΟΗΕ, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ασθενείς αλλά και προσωπικό του ΠΟΥ.

Επεσήμανε ότι οι περικοπές των κονδυλίων για το μεγαλύτερο πρόγραμμα υγείας της χώρας, το Sehetmandi, άφησαν χιλιάδες εγκαταστάσεις υγείας χωρίς χρηματοδότηση για ιατρικά εφόδια και μισθούς για το υγειονομικό προσωπικό. Πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν πλέον μειώσει τις λειτουργίες τους ή έχουν κλείσει, αναγκάζοντας τους γιατρούς να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποιον θα σώσουν και ποιον θα αφήσουν να πεθάνει.

Μόνο το 17% όλων των εγκαταστάσεων υγείας Sehatmandi, όπως είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, είναι πλήρως λειτουργικές. Αυτή η κατακρήμνιση των υπηρεσιών υγείας έχει επιπτώσεις στην διαθεσιμότητα βασικής και ουσιαστικής υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και τις προσπάθειες εμβολιασμού COVID-19.

Κλειστά νοσοκομεία, σταμάτησε ο εμβολιασμός

Επιπλέον, εννέα από τα συνολικά 37 νοσοκομεία αναφοράς για την COVID-19 έχουν ήδη κλείσει και οι δυνατότητες αντίδρασης στην COVID-19 έχουν μειωθεί, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης, των τεστ και του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πριν από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ποσοστά εμβολιασμού μειώθηκαν ραγδαία, ενώ 1,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη χώρα παραμένουν αχρησιμοποίητες. Απαιτείται γιαυτό γρήγορη δράση για τη χρήση αυτών των δόσεων τις επόμενες εβδομάδες και για την επίτευξη του στόχου του εμβολιασμού τουλάχιστον 20% του πληθυσμού έως το τέλος του έτους με βάση τους εθνικούς στόχους.

Θερίζει η Ιλαρά -Προσπάθεια εξάλειψης της πολιομυελίτιδας

Παράλληλα όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, το Αφγανιστάν είναι μία από τις δύο χώρες στον κόσμο όπου η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική. Με μόνο ένα κρούσμα άγριας πολιομυελίτιδας να έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 56 το 2020, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Ωστόσο, το πρόγραμμα πολιομυελίτιδας δεν θα μπορέσει ανταποκριθεί εάν η βασική υποδομή ανοσοποίησης αρχίσει να καταρρέει γύρω του. Εξαπλώνονται επίσης οι εστίες ιλαράς. Και καθώς η πρόσβαση σε όλες τις κοινότητες δεν εμποδίζεται πλέον, ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας και να συμπεριλάβουν τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς και του COVID σε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία.

Παρέμβαση για τις γυναίκες

Ο ΠΟΥ τονίζει όμως ιδιαίτερα την ανάγκη να διατηρούν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και το εργατικό δυναμικό της υγείας οι γυναίκες. Με λιγότερες λειτουργικές εγκαταστάσεις υγείας και λιγότερες γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, οι γυναίκες ασθενείς διστάζουν να αναζητήσουν φροντίδα.

Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ για το Αφγανιστάν

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δρ. Τένδρος και στην χρηματοδότηση της έκτακτης κατάστασης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όπως είπε, χρειάζονται 38,45 εκ. δολάρια για την κάλυψη των αναγκών ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Αυτό το ποσό είναι μέρος του συνολικού ποσού 66 εκ. δολαρίων που χρειάζονται για τη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας, μέρος της παγκόσμιας έκκλησης που ξεκίνησε από τον ΟΗΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 13 Σεπτεμβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος