Π.Ο.Υ: Η ανθρωπότητα αποκτά Κέντρο Έγκαιρης Ανίχνευσης και Παρακολούθησης νέων πανδημιών

Για την καλύτερη προετοιμασία και προστασία της υφηλίου από νέες παγκόσμιες απειλές υγείας και μεταδοτικών ασθενειών, εγκαινιάστηκε σήμερα απο την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος, ο κόμβος έγκαιρης ανίχνευσης για πανδημίες του Π.Ο.Υ, με έδρα το Βερολίνο.

«Ο κόσμος πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύσει νέα γεγονότα υγείας με δυναμική πανδημίας και να παρακολουθεί τα μέτρα ελέγχου των ασθενειών σε πραγματικό χρόνο για τη δημιουργία αποτελεσματικής διαχείρισης πανδημιών και επιδημιών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. «Αυτός ο κόμβος», σημείωσε, «θα είναι το κλειδί για αυτήν την προσπάθεια, αξιοποιώντας τις καινοτομίες στην επιστήμη των δεδομένων, την επιτήρηση και την ανταπόκριση της δημόσιας υγείας , δημιουργώντας συστήματα μέσω των οποίων θα μπορούμε να μοιραζόμαστε και να επεκτείνουμε την τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα παγκοσμίως».

Το Κέντρο Ανάλυσης του Π.Ο.Υ το οποίο λαμβάνει μια αρχική χρηματοδότηση 100 εκ. δολαρίων ΗΠΑ από την Γερμανία, θα αξιοποιήσει ευρείες και ποικίλες συνεργασίες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για να συνδέσει τα δεδομένα, και τα εργαλεία, έτσι ώστε τα δεδομένα και η ευφυΐα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κοινό καλό.

Είναι μέρος του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ και θα είναι μια νέα συνεργασία χωρών και εταίρων παγκοσμίως, οδηγώντας με καινοτομίες στην αύξηση της διαθεσιμότητας των βασικών δεδομένων. Παράλληλα θα αναπτυχθούν αναλυτικά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας και μοντέλα πρόβλεψης για ανάλυση κινδύνου που θα συνδέουν πρακτικές από όλο τον κόσμο. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι, ο κόμβος του ΠΟΥ θα υποστηρίξει το έργο των εμπειρογνωμόνων της δημόσιας υγείας και των φορέων χάραξης πολιτικής σε όλες τις χώρες με τα εργαλεία που απαιτούνται για την πρόβλεψη, τον εντοπισμό και την εκτίμηση των κινδύνων επιδημίας και πανδημίας, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων δημόσιας υγείας.

«Παρά τις δεκαετίες χρηματοδοτήσεων, ο COVID-19 αποκάλυψε τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στην παγκόσμια ικανότητα πρόβλεψης, ανίχνευσης, εκτίμησης και ανταπόκρισης σε επιδημίες που απειλούν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ . «Ο κόμβος του ΠΟΥ για την πανδημία έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει την πρόσβαση στα δεδομένα, τα εργαλεία ανάλυσης και τις πρακτικές για να καλύψει αυτά τα κενά, να προωθήσει τη συνεργασία και την ανταλλαγή και να προστατεύσει τον κόσμο από τέτοιες κρίσεις στο μέλλον”.

Επικεφαλής του νεου κόμβου του ΠΟΥ στο Βερολίνο διορίστηκε ο Dr Chikwe Ihekweazu, επί του παρόντος Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της Νιγηρίας. Το WHO Hub θα λειτουργεί αρχικά στο κέντρο που παρέχεται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου. Σύντομα θα μεταφερθεί σε μια μόνιμη πανεπιστημιούπολη στην καρδιά του Βερολίνου όπου θα προσφέρει ένα συνεργατικό περιβάλλον εργασίας για το προσωπικό, το οποίο θα εκπροσωπεί ένα ευρύ φάσμα κλάδων.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος