Π.Ο.Υ: Εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση το Sinopharm, το πρώτο κινεζικό εμβόλιο κατά της Covid-19

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου κρίση που απαιτεί μια άνευ προηγουμένου δράση, καθώς τα κρούσματα της ασθένειας κυμαίνονται σε ύψη ρεκόρ με σχεδόν 100 χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε εβδομάδα, ενώ υπάρχει μια χρόνια κρίση εμβολίων, τόνισε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος.

Δήλωση αλληλεγγύης και υποστήριξης η κίνηση των ΗΠΑ  

Χαρακτήρισε την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για προσωρινή παραίτηση από την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια, ως μια σημαντική δήλωση αλληλεγγύης και υποστήριξης για την ανισότητα των εμβολίων, σημειώνοντας πως η πράξη των ΗΠΑ δεν ήταν εύκολη πολιτικά και κάλεσε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Παράλληλα, εξήρε την απίστευτη, όπως είπε, συμβολή και καινοτομία του ιδιωτικού τομέα στην πανδημία και στην υγεία γενικά, χωρίς τον οποίο δεν θα υπήρχαν τα εμβόλια, τα φάρμακα, τα διαγνωστικά και οι συσκευές που θα σώσουν ζωές και θα βελτιώσουν την ευημερία σε όλο τον κόσμο. Υπογράμμισε επίσης πως ο Π.Ο.Υ υποστηρίζει εταιρείες που πραγματοποιούν δίκαιη απόδοση των επενδύσεών τους στην έρευνα και ανάπτυξη, για επενδύσεις σε περαιτέρω καινοτομία και οι  προβλέψεις για απαλλαγές σχεδιάστηκαν ακριβώς για μια τέτοια κατάσταση.

Κίνητρα στις εταιρείες για μεταφορά τεχνολογίας  

Όσον αφορά την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, τόνισε πως η παραίτηση από την πνευματική ιδιοκτησία θα πρέπει να συνοδευτεί από μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για αυτά τα δύσκολα παραγόμενα εμβόλια, με τον Π.Ο.Υ να συνεχίζει να ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω της ειδικής τεχνολογικής πλατφόρμας του Οργανισμού, να προσφέρουν κίνητρα στους κατασκευαστές να μοιράζονται τεχνολογία και τεχνογνωσία αλλά και να ενθαρρυνθούν τις χώρες που διαθέτυν τα περισσότερα εμβόλια να τα δωρίσουν δόσεις μέσω του COVAX, ο οποίος είναι ο γρηγορότερος και πιο δίκαιος τρόπος για την αύξηση της διανομής εμβολίων παγκοσμίως.

Δεν είναι μόνο οι μεταλλάξεις που αυξάνουν τα κρούσματα 

Σε σχέση με τις μεταλλάξεις, ο επικεφαλής διαχείρισης της πανδημίας Π.Ο.Υ Δρ. Μάικ Ράιαν, τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων και οι τραγωδίες που εξελίσσονται σε πολλές χώρες στο παράδειγμα και της Ινδίας καταδεικνύουν πως η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, δεν οφείλεται αποκλειστικά μόνο στις μεταλλάξεις αλλά γενικά στην συμπεριφορά του κόσμου, που δεν διατηρεί αποστάσεις, δεν φορά μάσκες, συγχρωτίζεται σε μεγάλες εκδηλώσεις και δεν εφαρμόζει όλα τα μέτρα. «Είναι ένα σύνολο πραγμάτων που συνδέονται μεταξύ τους και οδηγούν σε αυτή την πρωτοφανή κρίση» κατέληξε ο ίδιος.

Εγκρίθηκε το πρώτο κινέζικο εμβόλιο 

Εν τω μεταξύ ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε πως προχώρησε μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής ανοσοποίησης, σε έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm Πεκίνου, το οποίο γίνεται το έκτο εμβόλιο που λαμβάνει έγκριση χρήσης με βάση τα στοιχεία για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του. Το εμβόλιο παρουσιάζει  αποτελεσματικότητα  σε ποσοστό άνω του 79% και συνιστάται για ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω, σε πρόγραμμα δύο δόσεων. Επιπλέον σε φάση εξέτασης για την χορήγηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης βρίσκεται και το δεύτερο εμβόλιο εκείνο της Sinovac η γνωμοδότηση του οποίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος