Π.Ο.Υ.: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την προέλευση του κορονοϊού

ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

«Η έκθεση είναι μια πολύ σημαντική αρχή, αλλά δεν είναι το τέλος καθώς δεν βρέθηκε ακόμη η πηγή του ιού και πρέπει οι επιστήμονες να συνεχίσουν να ακολουθούν την επιστήμη και να μην αφήσουν τίποτα ανεξερεύνητο» τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος κατά την ανακοίνωση σήμερα του πορίσματος για την προέλευση του ιού της πανδημίας.

«Η εύρεση της προέλευσης ενός ιού απαιτεί χρόνο και το οφείλουμε στον κόσμο να βρούμε την πηγή, ώστε να μπορούμε συλλογικά να λάβουμε μέτρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο να μην συμβεί αυτό ξανά» υπογράμμισε και σημείωσε «πως κανένα ερευνητικό ταξίδι δεν μπορεί να δώσει όλες τις απαντήσεις και είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα σε μια σειρά τομέων, η οποία θα συνεπάγεται περαιτέρω επιτόπιες επισκέψεις».

Το πόρισμα παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των διαθέσιμων δεδομένων και των τεσσάρων υποθέσεων για την προέλευση και την μετάδοση του ιού. Σύμφωνα με αυτές εξετάζονται ο ιός να μεταδόθηκε κατευθείαν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο, η δεύτερη ότι υπήρξε ενδιάμεσος ξενιστής, επίσης εξετάστηκε η περίπτωση για μεταφορά του ιού μέσω κατεψυγμένων προϊόντων καθώς και η διαφυγή του από εργαστήριο ιολογία.

Σύμφωνα με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων εντοπίστηκε μια μη αναγνωρισμένη μετάδοση του ιού τον Δεκέμβριο του 2019 και πιθανώς νωρίτερα, ενώ η ομάδα εμπειρογνώμων ανέφερε ότι το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε παρουσίασε συμπτώματα στις 8 Δεκεμβρίου 2019. ωστόσο για να κατανοήσουν καλύτερα τις πρώτες περιπτώσεις, οι επιστήμονες θα χρειαστούν πλήρη πρόσβαση σε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων βιολογικών δειγμάτων τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Παράλληλα με βάση τις συστάσεις της επιτροπής χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την κατανόηση των πρώτων ανθρώπινων κρουσμάτων και συστάδων, μέσω της ανίχνευσης των ζώων που πωλούνται σε αγορές εντός και γύρω από το Γουχάν, και για την καλύτερη κατανόηση του φάσματος πιθανών ξενιστών ζώων και διαμεσολαβητών, με τον ρόλο των αγορών ζώων να παραμένει ακόμη ασαφής.

Στο πόρισμα επιβεβαιώνεται επίσης πως υπήρξε εκτεταμένη μόλυνση με το SARS-CoV-2 στην αγορά Huanan στο Wuhan, αλλά δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί η πηγή της μόλυνσης. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρους ανάλυσης του εμπορίου ζώων και προϊόντων σε αγορές σε ολόκληρη τη Γουχάν, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με πρώιμες περιπτώσεις κρουσμάτων σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ομάδας θα χρειαστούν συνεντεύξεις με αγρότες, ή τους προμηθευτές και τις επαφές τους.

Η ομάδα αντιμετώπισε επίσης την πιθανότητα ο ιός να εισήχθη στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας. Περαιτέρω μελέτη θα είναι σημαντική για τον εντοπισμό του ρόλου που μπορεί να έχουν παίξει τα άγρια ​​ζώα στην εισαγωγή του ιού σε αγορές στο Γουχάν και όχι μόνο.

Η ομάδα επισκέφθηκε επιπλέον διάφορα εργαστήρια στο Γουχάν και εξέτασε την πιθανότητα ο ιός να εισέλθει στον ανθρώπινο πληθυσμό ως αποτέλεσμα εργαστηριακού συμβάντος, χωρίς αυτή η αξιολόγηση να ήταν αρκετά εκτεταμένη. Θα απαιτηθούν περαιτέρω δεδομένα και μελέτες για την επίτευξη πιο ισχυρών συμπερασμάτων.

Παρόλο που η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εργαστηριακή διαρροή είναι η λιγότερο πιθανή υπόθεση, αυτό απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, ενδεχομένως με πρόσθετες αποστολές με ειδικούς εμπειρογνώμονες. Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά τον ΠΟΥ, όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι και θα συνεχίσουν να εξετάζονται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος