Π. Μεζονάβ: Μια από τις πιο βαθιές και έντονες σχέσεις στην Ευρώπη η σχέση Ελλάδας- Γαλλίας

Ως μια από τις «πιο έντονες, πλούσιες και όμορφες» διμερείς σχέσεις «στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» χαρακτηρίζει τη σχέση της χώρας του με την Ελλάδα, ο πρέσβης της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ (Patrick Maisonnave), ο οποίος «βλέπει» πολλές ευκαιρίες για γαλλικές επενδύσεις σε τομείς όπως η αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα ενεργειακά έργα και η ανάπτυξη των λιμανιών, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και ο τουρισμός.

«Η διμερής μας σχέση είναι πολύ παλιά, πολύ βαθιά, πολύ έντονη», τονίζει ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν από τις κάλπες της Κυριακής, με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τα 60 χρόνια από την ιστορική επίσκεψη του Στρατηγού Ντε Γκωλ στην πόλη και το «Λυσέ».

Έχοντας επισκεφθεί δυο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα τον τελευταίο καιρό την Αλεξανδρούπολη και μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μεζονάβ επιβεβαιώνει το γαλλικό «άνοιγμα» στην περιοχή. «Θεωρώ ότι η Γαλλία πρέπει να ενισχύσει την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα», σημειώνει υπογραμμίζοντας τη δυναμική της περιοχής ευρύτερα και ειδικότερα της Αλεξανδρούπολης, τόσο σε στρατηγικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τον αμυντικό τομέα, ο κ. Μεζονάβ τονίζει ότι το επίπεδο συνεργασίας δεν ήταν ποτέ τόσο έντονο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πέντε νέες συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες που υπεγράφησαν από τη Naval Group στην πρόσφατη διεθνή έκθεση αμυντικής βιομηχανίας και Ασφάλειας DEFEA 2023, που ήρθαν να προστεθούν στις ήδη 50 που έχει ήδη συνάψει η γαλλική εταιρεία με ελληνικές.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Γάλλος πρέσβης στην ανάπτυξη της γαλλοφωνίας, που στη Βόρεια Ελλάδα γνωρίζει εξαιρετική άνοδο, ενώ εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για την απόφαση της Mission Laïque Française για παύση της λειτουργίας του γυμνασίου και του λυκείου του γαλλικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι, ουσιαστικά, το γαλλικό κράτος βρέθηκε ενώπιον ενός τετελεσμένου γεγονότος.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή, τονίζει ότι η απάντηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αφορά πρωτίστως τις κυβερνήσεις των ίδιων των χωρών, που θα πρέπει να σημειώσουν πρόοδο σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς. «Εμείς, οι Ευρωπαίοι, ανοίγουμε τον δρόμο […] αλλά στο τέλος της ημέρας η τελική απάντηση είναι δική τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για την Τουρκία, ο Γάλλος πρέσβης εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον της «να έχει καλές, θετικές, παραγωγικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση» και απορρίπτει τα περί άξονα Ιράν – Τουρκίας – Ρωσίας, επειδή ακριβώς, όπως λέει, η Τουρκία χρειάζεται τις καλές αυτές σχέσεις με την ΕΕ.

Τέλος, ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ουκρανία απαντά πως το σημαντικό είναι ότι η Ρωσία δεν έχει νικήσει και δεν έχει επιτύχει τους στόχους της εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, στο τέλος, η Ουκρανία θα επικρατήσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος