Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Μάριο Ντράγκι συζήτησαν για την ενέργεια στην ΕΕ – Στο τραπέζι επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία

Aνταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Το ζήτημα της ενέργειας είναι από τα βασικά ζητήματα συζήτησης μεταξύ της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι συναντώνται στις Βρυξέλλες.

Στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει απεξάρτηση από τους Ρώσους στην ενέργεια και προσέθεσε ότι αύριο αναμένονται προτάσεις από την πλευρά της Κομισιόν.

Μίλησε επίσης για διαφοροποίηση του τρόπου εφοδιασμού, μακριά από τη Ρωσία, αλλά από «αξιόπιστους προμηθευτές».

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία των επενδύσεων σε «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αλλά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ενέργειας, για παράδειγμα μέσα από την ανακαίνιση των κτιρίων. Επιπροσθέτως, επισήμανε την προστασία των καταναλωτών και σε πρώτο χρόνο τη δημιουργία «ασπίδας» στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι με τον Μάριο Ντράγκι θα συζητηθεί επίσης ένα επιπλέον πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν «κενά» στα περιοριστικά μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί.

Aπό την πλευρά του, ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ενότητα που έχει επιδειχθεί τόσο όσον αφορά στην απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας όσο και στην έκκληση της Ουκρανίας, η οποία ζήτησε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια «για να υπερασπιστεί την χώρα του από την ρωσική εισβολή».

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι «αυτή η ενότητα μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της G7» είναι η δύναμη κλειδί», ενώ τόνισε ότι (η ενότητα) πρέπει να διατηρηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα υπάρχουν στην ΕΕ μεταξύ των οποίων «το να καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες που θα φτάσουν από την Ουκρανία και την ενεργειακή ασφάλεια». Ο Μάριο Ντράγι ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος