Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ετοιμάζει τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ΕΕ «θα παρουσιάσει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες κοντά στο Παρίσι. Η φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πακέτο, σύμφωνα όμως με πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι χώρες-μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοί τους περιλαμβανομένων των ΗΠΑ πρόκειται να ανακαλέσουν το εμπορικό καθεστώς του “μάλλον ευνοούμενου κράτους” της Ρωσίας ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή δασμών σε ρωσικά προϊόντα.

«Αυτή η κρίση μας έκανε να αντιμετωπίσουμε τις ευθύνες μας μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Πρώτον, το καθήκον μας να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε αξιόπιστη, ασφαλή και οικονομικά προσιτή παροχή ενέργειας στους ευρωπαίους καταναλωτές. Μεσοπρόθεσμα αυτό σημαίνει να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα» ανέφερε ακόμα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Πρόσθεσε ότι «Έως τα τέλη Μαΐου θα προτείνουμε τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα έως το 2027. Θα υποστηριχθεί από τους απαραίτητους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Και θα παρουσιάσουμε επιλογές για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υποστηρίζει καλύτερα την πράσινη μετάβαση».

Για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη θα χρειαστούμε διαφορετικές δυνάμεις και δυνατότητες και σημαντικές πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις σημείωσε. «Μέχρι τα μέσα Μαΐου θα αναλάβουμε τη χαρτογράφηση των επενδυτικών κενών» ανέφερε.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος