Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Φιλόδοξοι στόχοι για μια νέα εποχή πράσινης και ψηφιακής Ευρώπης

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

«Ότι κάναμε τους τελευταίους δώδεκα μήνες στην Ευρώπη έχουν ψυχή» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία της για την κατάσταση στην Ευρώπη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση υγείας εδώ και έναν αιώνα, όπως είπε «επιλέξαμε να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και η Ευρώπη να έχει την ίδια πρόσβαση σε ένα εμβόλιο που σώζει ζωές. Παράλληλα στη βαθύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, επιλέξαμε να το κάνουμε μαζί με το ταμείο ανάκαμψης, ενώ και στη σοβαρότερη πλανητική κρίση όλων των εποχών, πάλι επιλέξαμε να δράσουμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Η πρόεδρος της ΕΕ προειδοποίησε ότι υπάρχουν νέες και διαρκείς προκλήσεις σε έναν κόσμο που ανακάμπτει. «Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία», όπως είπε, «ότι το επόμενο έτος θα είναι μια ακόμη δοκιμασία, η Ευρώπη θα περάσει αυτό το τεστ και εκείνο που δημιουργεί εμπιστοσύνη, «είναι η έμπνευση που μπορούμε να αντλήσουμε από τους νέους της Ευρώπης, οι οποίοι δίνουν ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη και παρόλο είναι ανήσυχοι για το μέλλον, είναι αποφασισμένοι να το κάνουν καλύτερο».

Η διαχείριση της πανδημίας

Όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας η κα. Φον ντερ Λαιεν τόνισε πως η πανδημία είναι ένας μαραθώνιος, όχι ένα σπριντ και ενάντια σε όλους τους επικριτές, η Ευρώπη είναι ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες καθώς πάνω από το 70 % των ενηλίκων στην ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένοι και είναι η μοναδική που μοιράζεται τη μισή παραγωγή εμβολίων με τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι δόθηκαν 700 εκατομμύρια δόσεις στον ευρωπαϊκό λαό και άλλα 700 εκατομμύρια δόσεις στον υπόλοιπο κόσμο, σε περισσότερες από 130 χώρες. Δεσμεύτηκε παράλληλα να επιταχυνθεί η διαδικασία του παγκόσμιου εμβολιασμού.

Επιπλέον το πρόγραμμα Team Europe επενδύει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής mRNA στην Αφρική και υπάρχει δέσμευση για 250 εκ. δόσεις, ενώ η ΕΕ θα προχωρήσει σε δωρεά στα μέσα του επόμενου έτους με επιπλέον 200 εκ. δόσεων .

Αναφερόμενη στην ενίσχυση της ετοιμότητάς για την πανδημία, η Πρόεδρος της ΕΕ τόνισε πως συνεχίζεται η οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και τίθεται σε λειτουργία η αρχή HERA. Που θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση των μελλοντικών απειλών για την υγεία νωρίτερα και καλύτερα. Ανακοίνωσε δε ότι έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 400 εκατομμύρια πιστοποιητικά σε όλη την Ευρώπη με 42 συνδεδεμένες χώρες σε 4 ηπείρους.

Η οικονομική ανάκαμψη

Σε σχέση με την οικονομική ανάκαμψη τόνισε ότι την τελευταία φορά χρειάστηκαν 8 χρόνια για να επιστρέψει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ τώρα εν μέσω πανδημίας Αυτή 19 χώρες θα βρίσκονται σε επίπεδα προ-πανδημίας φέτος με τις υπόλοιπες με τις υπόλοιπες να ακολουθούν την επόμενη χρονιά. Μάλιστα όπως είπε, η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ ξεπέρασε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα το τελευταίο τετράμηνο με το ταμείο ανάκαμψης να προσδιορίζει βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη όσο και σε μακροπρόθεσμη ευημερία.

Ψηφιακές τεχνολογίες

Όσον αφορά την ενίσχυση των ψηφιακών τεχνολογιών η Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα παρουσιάσει ένα νέο European Chips Act το οποίο θα συνδέσει την παγκόσμιας κλάσης ικανότητα έρευνας, σχεδιασμού και δοκιμών ώστε να συντονιστούν οι ευρωπαϊκές και εθνικές επενδύσεις κατά μήκος της αλυσίδας αξίας και στόχο να δημιουργηθεί από κοινού ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό οικοσύστημα τσιπ, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής. «Αυτό διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα αναπτύξει νέες αγορές για πρωτοποριακή ευρωπαϊκή τεχνολογία» ανέφερε ανακοινώνοντας ότι η συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση πρέπει να γίνει πριν το 2023. Επιπλέον θα πρέπει να θεσπιστούν νέοι ίδιοι πόροι με δίκαιοι συνεισφορά φόρων από τις μεγάλες εταιρείες

Παράλληλα υπογράμμισε πως το 2022 ανακηρύσσεται σε έτος νεολαίας με την νέα ευρωπαϊκή στρατηγική φροντίδας να παίρνει το δρόμο της.

Πράσινη συμφωνία

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία η Πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη είναι μόνοι ήπειρος οτι οι στόχοι έχουν γίνει νομικές δεσμεύσεις, με την ΕΕ να διπλασιάζει τα κονδύλια για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Και γιαυτό θα διατεθούν επιπλέον 4δις ευρώ για το κλίμα μέχρι το 2027.

Οι εξωτερικές σχέσεις αποτελούν επίσης προτεραιότητα για την νέα χρονιά . Η ΕΕ θα είναι στο των Αφγανών γυναικών και θα ενταθούν οι προσπάθειες ώστε αποφευχθεί μια νεα ανθρωπιστικά κρίση με χρηματοδότηση επιπλέον 100 εκ. ευρώ.

Εξωτερικές σχέσεις και άμυνα

Εστίασε επιπλέον στην δυνατότητα της Ευρώπης να προσφέρει σταθερότητα στην άμεση γειτονία τα δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία με την εφαρμογή νέας ατζέντας για τη Μεσόγειο και τη συνέχιση συνεργασίας στις διάφορες πτυχές της σχέσης με την Τουρκία. Έκανε λόγο για την προώθηση μιας ευρωπαϊκής ένωσης άμυνας και μιας κοινής πλατφόρμας κυβερνοάμυνας δυο ζητήματα που θα συζητηθούν σε διάσκεψη που θα διοργανώσει η γαλλική προεδρεία Μάλιστα δρομολογείται η σύναψη συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ η ίδια η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την διαλειτουργικότητα της.

Παγκόσμιο εμπόριο και επιχειρηματικότητα

Εν τω μεταξύ η ΕΕ θα παρουσιάσει πολύ σύντομα τη νέα στρατηγική συνδεσιμότητας που ονομάζεται Global Gateway με χώρες σε όλο τον κόσμο για επενδύσεις σε ποιοτικές υποδομές, σύνδεση αγαθών, ανθρώπων και υπηρεσιών. Αναφορικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, το παγκόσμιο εμπόριο όπως είπε είναι καλό και απαραίτητο. «Αλλά αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει εις βάρος της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας των ανθρώπων. Υπάρχουν 25 εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω, οι οποίοι απειλούνται ή εξαναγκάζονται σε καταναγκαστική εργασία. Δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε ότι αναγκάζονται να φτιάχνουν προϊόντα – και ότι αυτά τα προϊόντα τότε καταλήγουν προς πώληση σε καταστήματα εδώ στην Ευρώπη. Έτσι, θα προτείνουμε την απαγόρευση των προϊόντων στην αγορά μας που έχουν κατασκευαστεί από καταναγκαστική εργασία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πωλούνται – σε καμία τιμή κατέληξε

Μεταναστευτικό

Τέλος όσον αφορά το μεταναστευτικό το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε διαφορετικούς τύπους καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε. Πρόκειται για ένα ισορροπημένο και ανθρώπινο σύστημα που λειτουργεί για όλους και για όλες τις περιστάσεις. Σημείωσε πάντως πως «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Αλλά από τότε που η Επιτροπή παρουσίασε το Σύμφωνο, η πρόοδος ήταν οδυνηρά αργή. Νομίζω ότι τώρα είναι η στιγμή για μια ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης της μετανάστευσης. Σας παροτρύνω, να επιταχύνετε τη διαδικασία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος