Ουκρανική κρίσης, Ιταλία: Μέχρι το τέλος του 2022 η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης – Διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών για αποτροπή ενεργειακής κρίσης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το σημερινό Ιταλικό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο διεξήχθη νωρίς το απόγευμα, είχε ως επίκεντρο την Ουκρανική και ενεργειακή κρίση. 

Ενέργεια

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης, το διάταγμα σχετίζεται “με το επίπεδο του απρόβλεπτου κινδύνου όσον αφορά την κανονική λειτουργία του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου”.

Για το λόγο αυτό “επιτρέπεται, και για προληπτικούς λόγους, να προβλεφθεί η λήψη μέτρων για την αύξηση της προσφοράς ή/και μείωση της ζήτησης αερίου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης” τονίζοντας όμως πως η Ιταλία “αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση”.

Ο κανονισμός καθιστά άμεσα δυνατή “εάν είναι απαραίτητο, τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που είναι ενεργοί σήμερα, μεγιστοποιώντας την παραγωγή από άλλες πηγές και με την συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”. Σημειωτέον “είναι επίσης δυνατή η μείωση της κατανάλωσης αερίου στον θερμοηλεκτρικό τομέα, ο οποίος αποτελεί ένα από τα κύρια στοιχεία της μέσης ημερήσιας ζήτησης για φυσικό αέριο”. 

Αν και μέχρι στιγμής η επίσημη Κυβερνητική γραμμή είναι πως δεν υπάρχει πρόβλημα στους ενεργειακούς πόρους της Ιταλίας και η Gazprom τονίζει πως “ο εφοδιασμός στην Ευρώπη θα συνεχιστεί κανονικά”, επιβεβαιώνεται πως η Ιταλία δεν θέλει να βρεθεί απροετοίμαστη ενώπιον ενός ενεργειακού χειρόφρενου. Άλλωστε η Ρωσία προμηθεύει την Ιταλία με το 43% της εγχώριας ανάγκης της, και ένα ενδεχόμενο κενό θα ήταν αισθητό. 

Σύμφωνα με πρωινό δημοσίευμα της Ιταλικής ηλεκτρονικής εφημερίδας Open, ενδέχεται να ξανανοίξουν οι διάδρομοι προμήθειας για τον άνθρακα (από την Αφρική) και το αέριο (από Αφρική και Αζερμπαϊτζάν) προς καύση και για ηλεκτροπαραγωγή. Ειδικά η υπόθεση της χρήσης του άνθρακα δίνει βάση σε μια προσωρινή παύση ή καθυστέρηση της οικολογικής μετάβασης για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας, τουλάχιστον άμεσα. Σημειωτέον, το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν περνάει από τον αγωγό TAP, ο οποίος υπενθυμίζουμε διασχίζει, μεταξύ άλλων χωρών, και την Βόρειο Ελλάδα.

Πρόσφυγες και Άμυνα

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης, το Υπουργικό Συμβούλιο επίσης “ενέκρινε ομόφωνα νομοθετικό διάταγμα που εισάγει περαιτέρω επείγοντα μέτρα σε σχέση με τις εξελίξεις της κρίσης στην Ουκρανία”.

Σχετικά με την Άμυνα, η διάταξη προβλέπει “παρέμβαση για την εξασφάλιση υποστήριξης και βοήθειας στον Ουκρανικό λαό μέσω της μεταφοράς στρατιωτικών μέσων, υλικών και εξοπλισμού στις Κυβερνητικές Αρχές της Ουκρανίας”. Επιπλέον “η διάταξη περιέχει έναν εξουσιοδοτητικό κανόνα που, ύστερα από Κοινοβουλευτική απόφαση, επιτρέπει στον Υπουργό Άμυνας να εκδώσει διυπουργικό διάταγμα για τη μεταφορά στρατιωτικών μέσων, υλικών και εξοπλισμού στις Κυβερνητικές Αρχές της Ουκρανίας”. 

Όσον αφορά το προσφυγικό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε “να αυξήσει τα μέτρα αρωγής και βοήθειας για τους ανθρώπους που αναζητούν και θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μαζική κλίμακα”. Για το λόγο αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο “ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, με στόχο την εξασφάλιση μέτρων ανακούφισης και βοήθειας στον Ουκρανικό πληθυσμό σε όλη την εθνική επικράτεια ως αποτέλεσμα της σοβαρής διεθνούς κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Για το σκοπό αυτό, πάντα σύμφωνα με την Κυβέρνηση “έχουν διατεθεί 10 εκατ. Ευρώ για την οργάνωση και υλοποίηση των πιο επειγουσών παρεμβάσεων”. Εν όψει της προσφυγικής ροής που ήδη ξεκίνησε και κατευθύνεται προς την Ιταλία “το διάταγμα προβλέπει την ενίσχυση του δικτύου υποδοχής αλλοδαπών”.

Αξιοσημείωτο και το γεγονός της δημιουργίας ενός επιπλέον ειδικού ταμείου “ύψους 500.000 Ευρώ για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης Ουκρανών φοιτητών, ερευνητών και καθηγητών ώστε να μπορούν να ασκήσουν τις δραστηριότητές τους σε πανεπιστήμια, ιδρύματα ανώτερης καλλιτεχνικής, μουσικής και χορευτικής κατάρτισης και σε Ιταλικά ερευνητικά ιδρύματα” και για τους οποίους “προβλέπονται όλα τα μέσα για να τους κατοχυρωθεί το δικαίωμα σπουδών, ξεκινώντας από τις υποτροφίες”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος