Ουκρανική κρίση: Συναντήσεις κορυφής σε Μόσχα, Ουάσιγκτον, Κίεβο και Βερολίνο για την αποκλιμάκωση (video)

Την ώρα που Πούτιν και Μακρόν αναζητούσαν σημεία συναίνεσης για την ασφάλεια στην Ευρώπη, στη Ουάσιγκτον ο Όλαφ Σολτς με τον Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τις βαρύτατες κυρώσεις που θα επιβληθούν αμέσως στη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με την διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 2 ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος απέφυγε να δεσμευτεί για την τύχη του αγωγού φυσικού αερίου.

Υστέρα από συνομιλίες πέντε ωρών, Πούτιν-Μακρόν διαμηνύουν ότι τέθηκαν οι βάσεις για τη συνέχιση ενός διαλόγου, που θα μπορούσε να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία με τη Ρωσία να  προειδοποιεί ωστόσο ότι εάν το Κίεβο ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Μόσχα θα μπορούσε να συρθεί σε πόλεμο με ευρωπαϊκές χώρες.

Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε στοιχεία σύγκλισης ώστε να δράσουμε αποτελεσματικά τις επόμενες εβδομάδες. Το πρώτο βασικό στοιχείο είναι η ανάγκη του να εργαστούμε με ταχείς ρυθμούς ώστε να αποτρέψουμε την κλιμάκωση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, είπε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάρτηση

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος συνδέει την έκβαση των συνομιλιών με τα αποτελέσματα που θα έχει η σημερινή συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Κίεβο. Οι δυο τους αναμένεται να ξανασυζητήσουν αφού ο Μακρόν συναντηθεί σήμερα με την ουκρανική ηγεσία.

Κάποιες ιδέες και προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν, για τις οποίες μάλλον είναι νωρίς να μιλήσω, θεωρώ ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για περαιτέρω κοινά βήματα, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο Κίεβο όπου σήμερα μεταβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος για να συναντηθεί εκεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφού παρουσίασε στη Μόσχα –η οποία δήλωσε έτοιμη για “συμβιβασμούς”– τις προτάσεις του για την αποκλιμάκωση της κρίσης σχετικά με την Ουκρανία.

Μετά την συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος  επέστρεψε από την Ουάσινγκτον.

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος ηγέτης μεγάλης δυτικής δύναμης που συναντά τον Πούτιν μετά την όξυνση των εντάσεων τον Δεκέμβριο. Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα συναντήσει και αυτός με την σειρά του τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου, αφότου περάσει από το Κίεβο.

Το θερμόμετρο όμως στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, ανεβαίνει.

Ο στρατός της Ουκρανίας θα πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια από τις 10 ως τις 20 Φεβρουαρίου σε απάντηση στις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στην Λευκορωσία κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεκσίι Ρέζνικοφ.

Πρόσθεσε ότι Ουκρανοί στρατιώτες διεξάγουν διαρκώς διάφορες ασκήσεις και ότι από τις 10 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν γυμνάσια με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Bayraktar και αντιαρματικών Javelin και NLAW πυραύλων που παρείχαν ξένοι εταίροι.

Δυτικές χώρες εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, καθώς έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία και έχει αναπτύξει άλλους 30.000 στην Λευκορωσία για κοινά γυμνάσια.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει κάτι τέτοιο και δηλώνει ότι χρειάζεται να ενισχύσει την άμυνά της εν μέσω επέκτασης του NATO προς ανατολάς.

Την ίδια ώρα το CNN αποκαλύπτει ότι ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν συμφωνούν με μία μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία, πιστεύοντας ότι θα έχει μεγαλύτερο κόστος και δυσκολίες από ό,τι εκτιμά ο Πρόεδρος Πούτιν.

Από τον Λευκό Οίκο  ο Τζο Μπάιντεν  πουν συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο  προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία εισβάλλει, αυτό σημαίνει ότι άρματα μάχης ή στρατεύματα περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας ξανά, δεν θα λειτουργήσει ο Nord Stream 2. Θα τον σταματήσουμε, είπε.

Ο ‘Ολαφ Σολτς αν και έκανε λόγο  για ενιαίο μέτωπο και κοινές αποφάσεις απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον γερμανο-ρωσικό αγωγό τονίζοντας θα ληφθούν  όλα τα απαραίτητα μέτρα και όλα θα υλοποιηθούν από κοινού.

Τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να συνεχιστεί η ροή φυσικού αερίου σε περίπτωση που η Ρωσία εντείνει τις πιέσεις στον ενεργειακό τομέα, εξέφρασε ο Άντονι Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Διεθνείς Ειδήσεις: Ευγενία Μυρίδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος