Ουκρανική κρίση, Ιταλός ΥπΕξ Ντι Μάιο: Στη Ρωσική Κυβέρνηση δεν ενδιέφερε ποτέ το χαρτί της διπλωματίας – Στόχος των διαπραγματεύσεων η κατάπαυση του πυρός

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Πριν από λίγη ώρα ο Ιταλός ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο προέβη σε εκτενές μήνυμα σχετικά με την Ρώσο-Ουκρανική κρίση. Ακολουθεί η ανάρτηση:

“Εργαζόμαστε εδώ και μήνες εστιάζοντας στη διπλωματία και το διάλογο με τη Ρωσία.

Μαζί, με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους, προσπαθήσαμε σκληρά ώστε και τα δύο μέρη να καθίσουν σε διάλογο, ξεκινώντας όταν δεν υπήρχε ακόμη κλιμάκωση στην Ουκρανία.

Προσωπικά, τις τελευταίες εβδομάδες πήγα στη Μόσχα για να συναντήσω τον ομόλογό μου Λαβρόφ, ο Πρόεδρος Ντράγκι έχει συνομιλήσει (τηλεφωνικά) πολλές φορές με τον Πούτιν.

Αλλά στη Ρωσική Κυβέρνηση δεν ενδιέφερε ποτέ το χαρτί της διπλωματίας: θέλαμε να βρούμε μια διπλωματική λύση, αλλά (οι Ρώσοι) συγκέντρωσαν τα στρατεύματά τους στα σύνορα με την Ουκρανία και στη συνέχεια εισέβαλαν σε αυτό. Αυτές τις ώρες, ο Ρωσικός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τον Ουκρανικό λαό. Χιλιάδες αθώοι πολίτες πεθαίνουν: γυναίκες, άνδρες, παιδιά.

Η εισβολή αυτή καταδικάστηκε από την ΕΕ και τη Διεθνή Κοινότητα, όπως καταμαρτυρεί και το χθεσινό ψήφισμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ούτε ο Ρωσικός λαός δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο, ένας λαός που έχει το θάρρος να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά.

Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτό τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου, διατηρώντας επαφή με όλα τα μέρη, κυρίως για να επιτύχουμε την κατάπαυση του πυρός τις επόμενες ώρες, αλλά στο μεταξύ οι βόμβες συνεχίζουν να εκρήγνυνται και ο Ουκρανικός λαός συνεχίζει να υποφέρει.

Έχουμε παρέμβει με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας: είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτή η παράλογη επιθετικότητα. Και η Ρωσική Κυβέρνηση παραδέχτηκε τις τελευταίες ώρες ότι αυτές οι κυρώσεις πλήττουν σκληρά την οικονομία της. Πρέπει να οδηγήσουμε τον Πούτιν να ξαναβρεί το μονοπάτι της διπλωματίας, αλλά για να γίνει αυτό ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και είναι ο ίδιος ο Πούτιν που πρέπει να τον σταματήσει.

Η διαπραγμάτευση που ξαναρχίζει σήμερα πρέπει να είναι πραγματική και να οδηγήσει, όπως ήδη αναφέρθηκε, στο μεταξύ, σε κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον Ουκρανικό λαό, ο οποίος αντιστέκεται ηρωικά. Αυτοί οι άνθρωποι υπερασπίζονται επίσης τις αξίες μας και την ασφάλεια όλης της Ευρώπης.

Όλοι εμείς σήμερα πρέπει να νιώθουμε Ουκρανοί πολίτες.”

Ουκρανική κρίση, Ιταλός ΥπΕξ Ντι Μάιο: Στη Ρωσική Κυβέρνηση δεν ενδιέφερε ποτέ το χαρτί της διπλωματίας – Στόχος των διαπραγματεύσεων η κατάπαυση του πυρός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος