Ουκρανική κρίση, Ιταλός ΥπΕξ Ντι Μάιο στη RAI3: Η Ουκρανία είναι Ευρώπη – Αδιανόητο να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το βράδυ της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο μίλησε στην δημοφιλή εκπομπή της RAI3 ‘Che Tempo Che Fa’ σχετικά με την Ρωσο-Ουκρανική κρίση.

“Αύριο θα υπάρξει μια σημαντική πρωτοβουλία για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ζητάμε κατάπαυση του πυρός (στην Ουκρανία) για να μπορέσουμε να εκκενώσουμε γυναίκες και παιδιά” δήλωσε ο ΥπΕξ.

“Η πρώτη μας σκέψη αφορά την Ουκρανική αλλά και την Ρωσική κοινωνία των πολιτών” τόνισε ο Ντι Μάιο, ενώ υπογράμμισε πως πράγματι “αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απομακρυνθεί κανένας” από το Κίεβο.

Σχετικά με την κατάσταση των Ιταλών στην Ουκρανία, ο ΥπΕξ δήλωσε πως “ο Πρέσβης μας μου ζήτησε να μείνει στο Κίεβο, παραμένουν 100 Ιταλοί μαζί του, ενώ παραμένουν άλλοι 1900 Ιταλοί” στην πόλη.

Σύμφωνα με τον Ντι Μάιο “ο πόλεμος έχει όνομα και επίθετο: Βλαντιμίρ Πούτιν” και σχετικά με τις διπλωματικές προσπάθειες, ο ίδιος τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν “αν είναι πραγματικές και τίμιες”, ενώ υπογράμμισε πως από τον Πούτιν ήρθαν μόνο “προβοκάτσιες”.

Ο Ιταλός ΥπΕξ έδωσε το στίγμα των κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Ρωσία, λέγοντας πως έχουν στόχο “να χαλάσουμε τα (οικονομικά) αποθέματα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι σκληρές κυρώσεις που εμποδίζουν την αναχρηματοδότηση της χώρας” και επομένως τη συνέχιση της στρατιωτικής εκστρατείας του, ενώ πρόσθεσε πως “όπως είπε ο Μπάιντεν, η εναλλακτική λύση είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, και κανείς δεν το επιθυμεί αυτό”.

Επίσης, ο Ντι Μάιο τόνισε πως “σήμερα ο Πούτιν το κάνει με την Ουκρανία. Αλλά αν δεν τον σταματήσουμε με διπλωματία και κυρώσεις, η επόμενη χώρα μπορεί να είναι οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης” και υπογράμμισε πως “η Ουκρανία είναι Ευρώπη. Οι νέοι του Κιέβου είναι σαν εκείνους του Βερολίνου, του Παρισιού, της Ρώμης. Υπάρχει μια εσωτερική αντίσταση που μάχεται στους δρόμους”.

Σύμφωνα με τον Ιταλό ΥπΕξ, η Ουκρανία “έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ” και είπε χαρακτηριστικά πως αυτός είναι “ένας πόλεμος κατά της Δημοκρατίας, ο Πούτιν δεν είναι εντάξει με τη δημοκρατία” και αναφερόμενος με την επίθεση στην Ουκρανία πρόσθεσε πως “ο Πούτιν έκανε τους υπολογισμούς του και δεν τα πήγε όπως νόμιζε”.

Σημειωτέον, ο Υπουργός υπογράμμισε πως “η διεθνής κοινότητα απομονώνει τη Ρωσία” ενώ πρόσθεσε πως “η Ιταλία αποσύρει όλες τις διακρίσεις από το προσωπικό που εμπλέκεται στην απόφαση” της επίθεσης.

Τέλος, σε ερώτηση του παρουσιαστή της εκπομπής για το πως βλέπει μια ενδεχόμενη μελλοντική αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των άλλων χωρών, ο ΥπΕξ Ντι Μάιο κούνησε χαρακτηριστικά το κεφάλι με το νεύμα του όχι και δήλωσε πως “είναι αδιανόητο να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία στα επίπεδα προ-επίθεσης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος