Oυκρανία: Υπό το φόβο εισβολής των Ρώσων οι νατοϊκοί σύμμαχοι την εξοπλίζουν – Αποκαλύψεις του Φόρειν Όφις

Σε μια σπάνια κίνηση, το Φόρειν Όφις στη Μεγάλη Βρετανία μοιράζεται πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών του με τον υπόλοιπο κόσμο και ονοματίζει πέντε Ουκρανούς, οι οποίοι συνεργάζονται -όπως υποστηρίζει- με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ένας φιλορώσος θεωρείται ο υποψήφιος των Ρώσων για την ουκρανική προεδρία.

Ο ίδιος στον Ομπζέρβερ δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με τη Μόσχα και μάλιστα του έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. Και στα social media διακωμωδεί την όλη ιστορία.

Σύγχυση και ερωτηματικά σε αυτές τις αποκαλύψεις προκαλεί και το γεγονός πως η ανακοίνωση του Φόριν όφις για την Ουκρανία ουσιαστικά δεν αναφέρει καμία άλλη λεπτομέρεια, με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει τις αποκαλύψεις “ανοησίες” και να μιλά για εσκεμμένη παραπληροφόρηση.

Αίσθηση προκαλεί και η χρονική στιγμή των αποκαλύψεων την στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται σε δυσμενή σχέση – και ουσιαστικά απών από την διεθνή σκηνή – μετά την θύελλα των αποκαλύψεων για τα παράνομα κορονοπάρτι.

Πηγές στην Ουάσινγκτον πάντως τονίζουν πως και οι Αμερικανοί έχουν τις ίδιες πληροφορίες χωρίς ωστόσο να γίνεται περαιτέρω αναφορά.

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του γερμανικού ναυτικού για τη δήλωση για την Κριμαία

Την ίδια στιγμή οι ατυχείς δηλώσεις του αρχηγού του γερμανικού ναυτικού, Χαϊ – Αχιμ Σενενμπαχ, από την Ινδία βαραίνουν το κλίμα ανάμεσα σε Βερολίνο και Κίεβο: “Είναι εύκολο να του δώσεις τον σεβασμό που πραγματικά απαιτεί – και πιθανότατα του αξίζει. Η Ρωσία είναι μια παλιά και σημαντική χώρα. Η χερσόνησος της Κριμαίας έχει χαθεί οριστικά, δεν θα επιστρέψει ποτέ. Αυτό είναι δεδομένο”.

Ο Γερμανός ναύαρχος υπέβαλλε την παραίτησή του, ωστόσο η Ουκρανία κατηγόρησε την Γερμανία ότι «ενθαρρύνει» τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ έχει αρνηθεί να αποστείλει όπλα στο Κίεβο σε αντίθεση με άλλους συμμάχους.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες της παραμένουν επί ποδός κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, ενώ ομάδες κρούσης έχουν στρατοπεδεύσει στην Κριμαία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε σύσκεψη με το Συμβούλιο εθνικής ασφαλείας για τη ρωσο-ουκρανική κρίση. Ο Μπομπ Μενέντζε, γερουσιαστής των ΗΠΑ,  δήλωσε σχετικά: “Θα δούμε εάν ο Πούτιν θα διαλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης, και εφόσον το κάνει, με πόσους νεκρούς στρατιώτες θα θελήσει να γυρίσει πίσω στη Ρωσία, ή θα επιδιώξει μία διέξοδο από την κρίση με εγγυήσεις ασφαλείας”.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δε σχεδιάζει αυτή τη στιγμή την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών από την Ουκρανία, ούτε οργανωμένη εκκένωσή τους σε περίπτωση κλιμάκωση της κρίσης.

Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος