Ουκρανία: Τοξική αμμωνία εκλύεται από φλεγόμενο ζυθοποιείο στη Ντανιέτσκ

Array

Τοξική αμμωνία εκλύθηκε από φλεγόμενο ζυθοποιείο στη διεκδικούμενη περιφέρεια Ντανιέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές. Η πυρκαγιά στο ζυθοποιείο, στη συνοικία Καλίνινσκι της ομώνυμης πόλης, προκλήθηκε από πυρά του ουκρανικού Πυροβολικού. Η τοξική αμμωνία που εκλύθηκε σε αέρια μορφή έχει εξαπλωθεί σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις φιλορωσικές αρχές.

Κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κρατήσουν τα παράθυρά τους κλειστά. Η αμμωνία, γνωστή για την οξεία οσμή της, χρησιμοποιείται ως ψυκτικός παράγοντας στην παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών.

Οι εχθροπραξίες είναι συχνές και σφοδρές γύρω από τη Ντανιέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη του Ντονμπάς —της ανατολικής Ουκρανίας—, που απέχει μερικά χιλιόμετρα από τα μέτωπα του πολέμου ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του ουκρανικού Πυροβολικού χθες, κατήγγειλαν οι αυτονομιστές. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Ρωσία κατέστρεψε τεθωρακισμένο με αντιαεροπορικά πυροβόλα «Gepard»

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέστρεψε τεθωρακισμένο όχημα το οποίο φέρει δύο αντιαεροπορικά πυροβόλα τύπου Gepard με αεροπορικό πλήγμα στη νότια Ουκρανία. «Κοντά στην κοινότητα Νοβοπάβλιβκα, στην περιφέρεια Μικολάιφ, καταστράφηκε άρμα μάχης που είχε προμηθεύσει η Γερμανία στο καθεστώς του Κιέβου, το αντιαεροπορικό σύστημα Γκέπαρντ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να παραδώσει συνολικά 30 τέτοια τεθωρακισμένα (Flugabwehrkanonenpanzer Gepard) στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, έχουν σταλεί πέντε ως αυτό το στάδιο. Η ουκρανική πλευρά έχει επιβεβαιώσει την άφιξη των τριών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει επίσης την καταστροφή αρκετών φορτηγών με συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων, γνωστών με την ονομασία HIMARS, που έστειλαν στις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Κονασένκοφ, 6 από τα 16 συστήματα του τύπου αυτού καταστράφηκαν ως τις αρχές του μήνα. Ουάσινγκτον και Κίεβο το διαψεύδουν.

Ουκρανία: Τοξική αμμωνία εκλύεται από φλεγόμενο ζυθοποιείο στη Ντανιέτσκ
(AP Photo/David Goldman)

Ο πόλεμος χρειάζεται να τελειώσει πριν από τον χειμώνα

Ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε χθες ότι το Κίεβο πρέπει να τελειώσει τον πόλεμο με τη Ρωσία προτού έρθει ο χειμώνας. Σε διαφορετική περίπτωση, δήλωσε ο Αντρίι Γιέρμακ στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές και τα συστήματα θέρμανσης.

Ο ρωσικός στρατός ήδη πλήττει υποδομές, προειδοποίησε. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέλουμε (…) ο πόλεμος να τερματιστεί περί τα τέλη του φθινοπώρου». Ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και οδεύει να συμπληρώσει έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιέρμακ, ο ουκρανικός στρατός κάνει ό,τι μπορεί για να ανακαταλάβει εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Όσο περισσότερο ο ρωσικός στρατός οχυρώνει τις θέσεις του τόσο πιο δύσκολο γίνεται το καθήκον των στρατευμάτων του Κιέβου, αναγνώρισε.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014. Δεν υπάρχει σήμερα καμιά ένδειξη ότι θα αρχίσουν σύντομα συνομιλίες για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη μέσω διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος