Ουκρανία: Το πρώτο φορτίο με σιτηρά αναχωρεί από την Οδησσό

Array

Το Τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι το πρώτο πλοίο αναχωρεί σήμερα Δευτέρα (1/8) από το λιμάνι της Οδησσού στις 08:30 τοπική ώρα (06:30 ΗΒ). Το πλοίο ξηρού φορτίου RAZONI, με σημαία Σιέρα Λεόνε, φορτωμένο με καλαμπόκι έχει προορισμό τον Λίβανο.

«Είναι πολύ πιθανό το πρώτο πλοίο μεταφοράς σιτηρών να φύγει από την Ουκρανία το πρωί της Δευτέρας », είχε δηλώσει χθες ο ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Ακάρ επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό Ολέκσιι Ρέζνικοφ και τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών Oleksandr Kubrakov ο οποίος υπέγραψε την Συμφωνία μεταφοράς σιτηρών στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας, κατά την επικοινωνία ανταλλάχθηκαν απόψεις για την τελευταία κατάσταση σχετικά με τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με την προετοιμασία για την αποστολή σιτηρών από την Ουκρανία.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου | ΕΡΤ

Σημειώνεται ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε χθες Κυριακή το βράδυ τα νέα πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας εναντίον της πόλης Μικολάιφ (νότια) και διεμήνυσε πως ο στρατός του θα τα ανταποδώσει.

Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σενκέβιτς, είπε νωρίτερα χθες ότι η πόλη υπέστη τουλάχιστον 12 πυραυλικά πλήγματα, που χαρακτήρισε πιθανόν τα σφοδρότερα από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι κατέστρεψαν σχολεία και σπίτια. Μίλησε για τουλάχιστον 2 νεκρούς και τρεις τραυματίες.

Ο κ. Ζελένσκι έκανε λόγο για «έναν από τους βάρβαρους βομβαρδισμούς της Μικολάιφ και της περιοχής», προσθέτοντας πως «καμία ρωσική επίθεση δεν μένει αναπάντητη από τον στρατό μας και τις υπηρεσίες πληροφοριών μας».

Ρωσικές δυνάμεις μεταφέρονται από το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας στις κατεχόμενες περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια στον νότο, ανέφερε ακόμη ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «όμως αυτό δεν θα τους βοηθήσει». Το Κίεβο λέει πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση με σκοπό την ανακατάληψη των περιφερειών αυτών.

Νωρίτερα χθες, το ουκρανικό γενικό επιτελείο έκανε λόγο περί εσπευσμένων μετακινήσεων ρωσικών στρατευμάτων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας. Η Μόσχα δεν έχει κανένα σχόλιο για την πληροφορία αυτή μέχρι στιγμής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος