Ουκρανία: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ζητεί πρόσβαση στις πολιορκούμενες πόλεις

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, η ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ, ζήτησε σήμερα πρόσβαση στις περιοχές των συγκρούσεων και σε πόλεις που πολιορκούνται στην Ουκρανία για να ανακουφίσει τον πληθυσμό τους.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, που έχει την έδρα του στη Ρώμη και που επιχειρεί στην Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης, δηλώνει ότι έχει δώσει επισιτιστική βοήθεια σε 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Ωστόσο δεν επιτράπηκε στην υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ η πρόσβαση στις περιοχές των συγκρούσεων, κυρίως την πόλη λιμάνι Μαριούπολη, στον νότο της χώρας, όπου ακόμη 100.000 άνθρωποι σύμφωνα με το WFP, είναι περικυκλωμένοι από τον ρωσικό στρατό και την πόλη Μικολάγιφ, ανατολικά της Οδησσού, που έχει βομβαρδιστεί σφοδρά.

“Ζητούμε από όλο τον κόσμο να μας δοθεί η πρόσβαση που χρειαζόμαστε για να φθάσουμε στους κατοίκους των πολιορκούμενων πόλεων”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP Nτέιβιντ Μπίσλεϊ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“Είναι άλλο όταν οι άνθρωποι υφίστανται την καταστροφή του πολέμου. Και είναι άλλο όταν πεθαίνουν από πείνα”, πρόσθεσε στο τέλος μιας τριήμερης επίσκεψης στην Ουκρανία.

Το WFP δηλώνει ότι θέλει να παραδώσει τρόφιμα σε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους τον Απρίλιο, αλλά χρειάζεται να έχει ασφαλή πρόσβαση για να το πράξει.

Στις περιοχές περιμετρικά του Κιέβου απ΄όπου ο ρωσικός στρατός αποχώρησε, όπως η Μπούκα, το Γκοστόμελ και το Ιρπίν, η υπηρεσία διανέμει πατάτες, ρύζι, μαγειρικό λάδι και κονσέρβες με κρέας στους αμάχους.

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας και οι κανονικές αλυσίδες εφοδιασμού που επιτρέπουν την παράδοση των τροφίμων στον πληθυσμό “έχουν σπάσει σε πολλές περιοχές” προειδοποίησε επίσης το WFP.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος