Άλλαξε τακτική ο Πούτιν – Γιατί διέταξε πολιορκία στο Azovstal και όχι έφοδο

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει τη Μαριούπολη, ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. Στη μαρτυρική πόλη, με το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές και άμαχοι βρίσκονται πολιορκημένοι στο Azovstal. Ο Ρώσος πρόεδρος ακύρωσε την έφοδο στο εργοστάσιο και έδωσε εντολή για πλήρη αποκλεισμό του ώστε να μη περνάει ούτε μύγα.

Η επίθεση είναι ολομέτωπη σε όλη την ανατολική Ουκρανία με τη Δύση να εκτιμά ότι ο Πούτιν επιθυμεί διακαώς μία έστω και συμβολικής σημασίας νίκη έως τις 9 Μαΐου, ημέρα επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί.

Σε έναν διάλογο, που στήθηκε για μία ακόμη φορά μπροστά στις κάμερες, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σεργκέι Σοϊγκού συζήτησαν για την κατάσταση στη Μαριούπολη. Ο υπουργός Αμύνης διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας με εξαίρεση το Azovstal και ο Πούτιν αποφάσισε να αλλάξει τακτική.

Θεωρώ ότι η προτεινόμενη έφοδος στη βιομηχανική περιοχή είναι άσκοπη. Διατάζω να ακυρωθεί. Πρέπει να σκεφτούμε τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών και των αξιωματικών μας. Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη. Aποκλείστε τη βιομηχανική περιοχή ώστε να μην μπορέσει να περάσει ούτε μύγα” τόνισε ο Πούτιν.

Στρατιωτικά αυτό έχει νόημα. Το μόνο πρέπει να κάνουν είναι να αποκλείσουν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης και όλη η πόλη είναι δική τους. Γιατί ακόμη κι αν οι Ρώσοι δεν τους επιτεθούν, επειδή τους έχουν περικυκλώσει δεν μπορούν να έχουν τρόφιμα, νερό, πόσο μάλλον πυρομαχικά” εκτίμησε ο συνταγματάρχης Ντάνιελ Ντέιβις.

Άλλαξε τακτική ο Πούτιν – Γιατί διέταξε πολιορκία στο Azovstal και όχι έφοδο
(AP Photo/Alexei Alexandrov)

Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στις χαλυβουργικές εγκαταστάσεις του Azovstal. Ο Ρώσος πρόεδρος τους κάλεσε να παραδοθούν. “Όσοι βρίσκονται στο Azovstal είναι αποκλεισμένοι εκεί και γύρω από ολόκληρη την περίμετρο. Θα χρειαστούμε τρεις με τέσσερις ημέρες για να ολοκληρώσουμε τις επιχειρήσεις μας στο Azovstal ” είπε ο Σοϊγκού.

Νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πρόθυμοι να μεταβούν στο λιμάνι της Αζοφικής και να αρχίσουν συνομιλίες άνευ όρων με τους Ρώσους για την απομάκρυνση των στρατιωτών και των πολιτών.

Χωρίς όρους. Είμαστε έτοιμοι για έναν “ειδικό γύρο διαπραγματεύσεων” στη Μαριούπολη. Πρόσωπο με πρόσωπο. Δύο προς δύο. Για να σωθούν τα παιδιά μας, (το τάγμα) Αζόφ, οι στρατιώτες, οι άμαχοι, τα παιδιά, οι ζωντανοί και οι τραυματίες. Όλοι” σημείωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μ. Ποντόλιακ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι οχυρωμένοι στις χαλυβουργικές εγκαταστάσεις του Azovstal πολεμούν για να προστατέψουν τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Μόσχα περιμένει ακόμη την απάντηση της Ουκρανίας στις γραπτές προτάσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών, και διερωτήθηκε γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγνοεί το έγγραφο με τις προτάσεις.

Κι ενώ τέσσερα λεωφορεία με πολίτες κατάφεραν να αναχωρήσουν το πρωί από την Μαριούπολη, νέες εικόνες από τη μαρτυρική πόλη επιβεβαιώνουν πώς η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι μάχες. Άψυχα σώματα κείτονται στους δρόμους. Κάποιοι έχουν δεχθεί σφαίρες στην πλάτη. Άλλοι έχουν σκοτωθεί από πυραυλικές επιθέσεις.

Συνεχίζουν τις πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την επικράτεια. Πολιορκούν 120.000 ανθρώπους μόνο στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τα στοιχεία μας. Τα εγκλήματα που διαπράττονται εκεί είναι πολύ χειρότερα και μεγαλύτερα από αυτά στην Μποροντιάνκα” τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Άλλαξε τακτική ο Πούτιν – Γιατί διέταξε πολιορκία στο Azovstal και όχι έφοδο
(AP Photo/Alexei Alexandrov, File)

Ουκρανοί κατήγγειλαν ότι οι σοροί εννέα αμάχων εντοπίστηκαν στην Μποροντιάνκα με κάποια από τα θύματα να φέρουν ίχνη βασανιστηρίων. Την ίδια, όπως μεταδίδει το CNN, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες δίνουν στη δημοσιότητα νέα αποσπάσματα από υποκλοπή ενδοεπικοινωνίας του ρωσικού στρατού, που, όπως υποστηρίζουν, αποκαλύπτουν την κούραση και την δυσαρέσκεια των Ρώσων στρατιωτών.

(Ο Ρώσος στρατιώτης) ακούγεται να λέει: Ρωτήσαμε τον διοικητή «τι θα κάνουμε; Δεν έχουμε τίποτα». Λέει ότι ο διοικητής του είπε: «Σκοτώστε όλους τους αμάχους». Και στη συνέχεια φέρεται να προειδοποιεί τα στρατεύματα λέγοντας: «Όποιος εγκαταλείψει τη θέση του, θα θεωρηθεί λιποτάκτης. Ένας άλλος στρατιώτης ακούγεται να λέει «πες τους να γ…». Ο στρατιώτης παραπονιέται ότι η Ρωσία τους έχει εγκαταλείψει: Φανταστείτε, δεν μας παρείχαν δίοδο διαφυγής, δεν είπαν τίποτα, δεν μας έστειλαν καν τρόφιμα…Γ…τους.

Το Μικολάιβ βάλλεται καθημερινά, ενώ χωρίς νερό και ρεύμα, έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα. Έχουν ισοπεδωθεί κτίρια αλλά και το αεροδρόμιο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δέχεται σήμερα σφοδρό βομβαρδισμό, δήλωσε ο δήμαρχός της Ιχόρ Τερεχόφ. “Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη“, σημείωσε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από αυτήν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Δανίας

Η Δανή πρωθυπουργός δεσμεύθηκε σήμερα να αποστείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στο Κίεβο, όπου η ίδια και ο Ισπανός ομόλογός της Πέδρο Σάντσεθ συναντούν τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια κίνηση στήριξης προς την χώρα. Η Μέτε Φρεντέρικσεν επισκέφθηκε επίσης την πόλη Μποροντιάνκα, που έχει υποστεί εκτεταμένη καταστροφή και η οποία ανακαταλήφθηκε μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή γύρω από το Κίεβο.

«Στοχεύουμε να παραδώσουμε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, διότι αυτά είναι που χρειάζονται περισσότερο», δήλωσε η Φρεντέρικσκεν στο δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο TV2. Η Φρεντέρικσεν και ο Σάντσεθ έφθασαν στο Κίεβο νωρίς σήμερα, σύμφωνα με τις εικόνες που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του Σάντσεθ στο Twitter.

Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία στέλνει ο Τζο Μπάιντεν. Σε αυτό το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνονται «όπλα βαρέος πυροβολικού, δεκάδες ολμοβόλα, 144.000 πυρομαχικά καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, που επικαλούνται διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της προκειμένου να παρουσιάσει έστω και μία συμβολικής σημασίας νίκη έως την ενάτη Μαΐου, επέτειο της νίκης του κόκκινου στρατού επί των Ναζί.

Εποικοδομητική συζήτηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών είχε ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. “Ελλάδα και ΗΠΑ συνεχίζουμε τον στενό συντονισμό μας ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενάντια στις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου, Ρίτσα Καστάνη, Έλενα Αποστολίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος