Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων τα 4/5 του Σεβεροντονέτσκ – Νέοι βομβαρδισμοί στα περίχωρα του Χαρκόβου

Τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν πλέον τα 4/5 του Σεβεροντονέτσκ, πόλη – κλειδί για τη μάχη του Ντονμπάς, μετά από έναν μήνα σφοδρών συγκρούσεων. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι βομβαρδισμοί στα περίχωρα του Χαρκόβου, όπου την Τετάρτη ακούστηκαν νέες εκρήξεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια μεταξύ Βρυξελλών και ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την αναζήτηση κοινά αποδεκτής ευρωπαϊκής παρέμβασης στην Ουκρανία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου.

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κάτια Αντωνιάδη, αναμένεται η άφιξη στο Κίεβο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκέπτεται τη Ρουμανία. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί σύμφωνα με την Γαλλίδα κυβερνητική εκπρόσωπο Ολίβια Γκρεγκουάρ.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι την Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν ενδέχεται να μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, κάλεσε τους υπουργούς Άμυνας των κρατών της ΕΕ που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου να αποφασίσουν υπέρ της ταχείας μεταφοράς οπλισμού στην Ουκρανία. Η χώρα έχει λάβει μόνο το 10% του οπλισμού που έχει ζητήσει, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο ουκρανικός στρατός υφίσταται οδυνηρές απώλειες στις μάχες με τους Ρώσους εισβολείς τόσο στο Σεβεροντονέτσκ όσο και στο Χάρκοβο, παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Δύση για αποστολή περισσότερων βαρέων όπλων. Τόνισε πως η υπεράσπιση του Ντονμπάς είναι ζωτικής σημασίας και θα καθορίσει την πορεία του πολέμου.

«Οι πιο σφοδρές μάχες είναι στο Σεβεροντονέτσκ και σε όλες τις γύρω πόλεις και κοινότητες, όπως πριν. Οι απώλειες, δυστυχώς, είναι οδυνηρές. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε. Είναι η πατρίδα μας» σημείωσε ο Β. Ζελένσκι.

Την ανάγκη για την ενίσχυση της Ουκρανίας με περισσότερο βαρύ οπλισμό προκειμένου να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό αναγνώρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμεργκ από τη Χάγη, λίγο πριν τη σημαντική συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες την Τετάρτη όπου συζητείται και η επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία.

« Συζητήσαμε αναφορικά με την ανάγκη για πιο ισχυρή και ετοιμοπόλεμη παρουσία, ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα και περαιτέρω εξοπλισμό και πυρομαχικά» δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέστρεψε αποθήκη όπλων που έχουν δωρίσει στην Ουκρανία οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην περιφέρεια Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «πύραυλοι κρουζ υψηλής ακριβείας Kalibr κατέστρεψαν κοντά στην περιοχή Ζολοτσίβ μια αποθήκη πυρομαχικών ξένων όπλων που προμήθευσαν στην Ουκρανία οι χώρες του ΝΑΤΟ, κυρίως ολμοβόλα M777 διαμέτρου 155 χιλιοστών.

Με το 80% του Σεβεροντονέτσκ υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για τους εγκλωβισμένους αμάχους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη ρημαγμένη πόλη. Εκτιμάται ότι εκατοντάδες άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στο χημικό εργοστάσιο Azot. Όμως οι Ουκρανοί, έχοντας κατά νου τη Μαριούπολη, ακούνε τις ρωσικές ανακοινώσεις με φόβο και σκεπτικισμό.

Διορία έως το πρωί της Τετάρτης να παραδώσουν τα όπλα τους είχαν οι Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο χημικό εργοστάσιο Αζότ.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν σε ξένους μαχητές στο Ντονέτσκ είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα για τους άλλους μισθοφόρους που πολεμούν στην Ουκρανία.

Η εσχάτη των ποινών επιβλήθηκε σε δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό που αιχμαλωτίστηκαν από φιλορωσικές δυνάμεις ενώ πολεμούσαν στο πλευρό του ουκρανικού στατού στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Εντείνεται η επισιτιστική ανασφάλεια

Με τον πόλεμο να επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια και τόνους σιτηρών να είναι εγκλωβισμένοι στις αποθήκες και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, οι Ουκρανοί αγρότες αγωνιούν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή προσωρινών σιλό κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι εξαγωγικές ποσότητες σιτηρών.

« Θα χτίσουμε σιλό, πρόχειρα σιλό, στα σύνορα με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της Πολωνίας, για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε (τα σιτηρά) από βαγόνια σε αυτά τα σιλό, σε βαγόνια στην Ευρώπη και από εκεί προς τον Ωκεανό και σε όλο τον κόσμο» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών εκτιμάται πως είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία.

Πηγές: ΕΡΤ / Ρίτσα Καστάνη, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή στο Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος