Ουκρανία: Eννέα νεκροί από επίθεση σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο – Πλήγματα σε Χάρκοβο, Λβιβ, Κίεβο

Array

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 64 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, από ρωσική πυραυλική επίθεση σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο στην κεντροανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνισένκο, σε νεότερο απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης. “64 άνθρωποι τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι 54 νοσηλεύονται“, είπε αποκαλύπτοντας ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και ένα 15χρονο κορίτσι.

Το έργο των σωστικών συνεργείων είναι δύσκολο καθώς αναζητούν θύματα ανάμεσα στην κατεστραμμένη πολυκατοικία, τμήματα της οποίας έχουν διαλυθεί τελείως όπως μαρτυρούν τα σχετικά βίντεο που δημοσίευσε ο ουκρανικός ιστότοπος nexta.

Παράλληλα, ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν υποδομές ζωτικής σημασίας στις ουκρανικές επαρχίες Χάρκοβο και Λβιβ στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της χώρας αντίστοιχα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα και ότι η αεροπορική άμυνα βρίσκεται σε λειτουργία, ενώ η αβεβαιότητα παραμένει για την τύχη του Σολεντάρ της μικρής πόλης στην ανατολική Ουκρανία που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει τον έλεγχο μετά μια από μια από τις πιο πολυαίμακτες μάχες από την αρχή του πολέμου.

«Το Σολεντάρ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών, οι δυνάμεις μας έχουν τον έλεγχο του», δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο προσθέτοντας ότι αυτή η τοποθεσία και η κοντινή πόλη Μπαχμούτ είναι τα πιο «καυτά» σημεία στο μέτωπο.

Θραύσματα πυραύλου έπεσαν σε σημείο χωρίς κατοικίες στην περιοχή Χολοσίφσκι, στο δυτικό τμήμα του Κιέβου, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες. Οικιστικές υποδομές βομβαρδίστηκαν επίσης στο χωριό Κοπίλιφ στην επαρχία του Κιέβου λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Τα παράθυρα και οι στέγες 18 ιδιόκτητων σπιτιών έσπασαν ή υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη, δήλωσε ο περιφερειάρχης Ολέξι Κουλέμπα.

Στην περιοχή του Χαρκόβου στην βορειοανατολική Ουκρανία, «ο εχθρός εξαπέλυσε μια νέα πυραυλική επίθεση σε βασικές υποδομές», δήλωσε ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Όπως είπε, δύο πύραυλοι S-300 έπληξαν την πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα τις πρωινές ώρες. Έκτακτες διακοπές ρεύματος ενδέχεται να σημειωθούν σε αυτή την πόλη, τη δεύτερη μεγαλυτερη στην Ουκρανία, πρόσθεσε. Επιθέσεις έχουν επίσης αναφερθεί νοτιότερα, στην περιοχή Ζαπορίζια.

Ξεχωριστά, ο Βιτάλι Κιμ, περιφερειακός κυβερνήτης της νότιας περιοχής Μικολάιφ, δήλωσε ότι 17 ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev απογειώθηκαν από τις αεροπορικές τους βάσεις. Η δήλωσή του έγινε λίγο μετά τις αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο και το Χάρκοβο.

Ο υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουσένκο δήλωσε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες στο μέτωπο της ενέργειας έπειτα από την τελευταία ρωσική επίθεση κατά ζωτικής σημασίας υποδομών σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας. «Εξαιτίας των βομβαρδισμών στις περισσότερες περιοχές, πραγματοποιούνται έκτακτες διακοπές. Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες», έγραψε ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας στο Facebook.

Ουκρανία: Eννέα νεκροί από επίθεση σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο – Πλήγματα σε Χάρκοβο, Λβιβ, Κίεβο
(Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Leopard 2, Challenger 2, νέα βαρέα όπλα… Το Κίεβο σε αναμονή

Για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό, το Κίεβο κάλεσε ξανά χθες τους δυτικούς συμμάχους του να του παράσχουν περισσότερα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής απόδοσης, όπως βαρέα άρματα μάχης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. «Για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, χρειαζόμαστε περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, βαρύ εξοπλισμό», δήλωσε ο Γιερμάκ.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο μέσα στο 2023 αν η Δύση παραδώσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε πως η Βαρσοβία σχεδιάζει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού. Το Κίεβο έχει ζητήσει βαρέα στρατιωτικά οχήματα όπως το γερμανικής κατασκευής Leopard 2, το οποίο θα αποτελούσε μια σημαντική ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να παράσχει βαρέα άρματα μάχης στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι το Λονδίνο «στέλνει το σωστό μήνυμα» καθώς το Κίεβο αυξάνει τα αιτήματά του για στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, τον ευχαρίστησα για τη λήψη αποφάσεων που όχι μόνο μας ενισχύουν στο πεδίο της μάχης, αλλά στέλνουν και το σωστό μήνυμα στους εταίρους μας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Η ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ανέφερε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε την επιδίωξη της Βρετανίας να στείλει άρματα μάχης του βρετανικού στρατού στην Ουκρανία μαζί με πρόσθετη υποστήριξη πυροβολικού.

Η αποστολή των βρετανικών αρμάτων μάχης Challengers 2 στην Ουκρανία, η οποία ανακοινώθηκε από το Λονδίνο, απλώς θα «εντείνει» τις μάχες και είναι απίθανο να αντιστρέψει την κατάσταση στο μέτωπο, ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο. «Η αποστολή αρμάτων μάχης δεν θα επιταχύνει σε καμία περίπτωση το τέλος των στρατιωτικών εχθροπραξιών, αλλά το μόνο που θα κάνει είναι να τις εντείνει, προκαλώντας περαιτέρω απώλειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία, προσθέτοντας ότι είναι «απίθανο» ότι αυτά τα άρματα μάχης θα βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να «ανατρέψει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε ξανά χθες για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία, σχεδόν έντεκα μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Η Ουκρανία, η Ρωσία, ο κόσμος δεν έχουν την πολυτέλεια να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος», δήλωσε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Ειρήνης του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Αλλά «η στρατιωτική λογική είναι αυτή που κυριαρχεί, με πολύ λίγο χώρο για διάλογο αυτή τη στιγμή, αν αυτός υπάρχει», πρόσθεσε, διακρίνοντας «κανένα σημάδι τερματισμού των μαχών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος