Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, μετά τη συμφωνία για τα σιτηρά – Αντιδράσεις από τη Δύση

Λίγες μόλις ώρες από την υπογραφή της Συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη για τα σιτηρά, πύραυλοι έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού, σημαντικό κόμβο μεταφορών της Μαύρης Θάλασσας. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση, χωρίς να υπάρχει ακόμα αντίδραση από τη Μόσχα. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τη Δύση.

Λιγότερες από 24 ώρες χρειάστηκαν οι Ρώσοι για να αμφισβητήσουν την συμφωνία που συνυπέγραψαν, επισημαίνουν οι Ουκρανοί. Το χτύπημα στην Οδησσό, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα που έχει δεχθεί η περιοχή. “Τέσσερις πύραυλοι Καλίμπρ εκτοξεύτηκαν από τους Ρώσους. Οι δύο καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα και οι άλλοι έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού”, όπως μεταδίδει από την ουκρανική πρωτεύουσα η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ελβίρα Κρίθαρη, επικαλούμενη ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

“Κάτοικοι της Οδησσού αναφέρουν ότι ήταν τόσο μεγάλες οι εκρήξεις που σύστηκαν τα κτίρια στην περιοχή”.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις τόσο από το Κίεβο, όσο και από τη Δύση.

«Η ρωσική επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού δείχνει για μία ακόμη φορά την απόλυτη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των δεσμεύσεων εκ μέρους της Ρωσίας» έγραψε στο Twitter, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει απερίφραστα» την ρωσική πυραυλική επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές του πολέμου έχουν διατυπώσει την δέσμευσή τους ως προς την συμφωνία η οποία υπογράφηκε χθες για την εξαγωγών των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια και τονίζοντας ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας από την Ρωσική ομοσπονδία, την Ουκρανία και την Τουρκία αποτελεί επιταγή.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, καλεί τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία να μεσολαβήσουν για να μην αθετηθεί η συμφωνία από τη Ρωσία.

Αποστολή – Κίεβο: Ελβίρα Κρίθαρη

Κάμερα: Τέλης Μεταξάς

Ήχος: Γιάννης Παπαχρήστος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος