Ουκρανία: Σε φάση παρατεταμένου πολέμου εισέρχεται η χώρα (video)

Σε φάση παρατεταμένου πολέμου μπαίνει η Ουκρανία σύμφωνα με ανάρτηση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέβαλε σχέδιο νόμου για την παράταση του στρατιωτικού νόμου για 90 ημέρες. Ο στρατιωτικός νόμος είχε επιβληθεί στις 24 Φεβρουαρίου, με τον ισχύοντα να λήγει στις 24 Μαΐου.  Έτσι υπολογίζεται ότι η επικείμενη παράταση  θα διαρκέσει τουλάχιστον ως την 23η Αυγούστου, την παραμονή της ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Αυτό δεν θα έπρεπε να δημιουργεί προσδοκίες στους Ουκρανούς ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μέχρι το φθινόπωρο λέει ο σύμβουλος του προέδρου, Ολέκσι Αρεστόβιτς.

Χθες η αμερικανική πρεσβεία επανήλθε σε λειτουργία στο Κίεβο μετά από σχεδόν τρίμηνο κλείσιμο. Επίσης η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει και πάλι την  πρεσβεία της στο Κίεβο μετά το προσωρινό της κλείσιμο πριν από 2,5 μήνες με πέντε από τους εργαζομένους της, ανάμεσά τους και τον πρέσβη, να αναμένεται να επιστρέψουν στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες

Περισσότερο από το 60% των σπιτιών στη Μαριούπολη είναι ολοσχερώς κατεστραμμένα ενώ στην περιοχή της κατεχόμενης Μελιτόπολη, Ουκρανοί αντάρτες εμπόδισαν την κίνηση ρωσικού τεθωρακισμένου τρένου προς την Κριμαία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  συναντήθηκε με τον ποδοσφαιριστή Andriy Shevchenko προκειμένου να παρουσιάσουν το UNITED 24, μια πλατφόρμα συγκέντρωσης δωρεών για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η 85η μέρα του πολέμου,  εξελίσσεται μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας να ανακοινώνει ότι 771 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανεβάζοντας σε 1.730 το συνολικό αριθμό των ουκρανών μαχητών που έχουν παραδοθεί από τη Δευτέρα. Περίπου 80 απ’ αυτούς είναι τραυματίες. Μόσχα και Κίεβο δίνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τους αριθμούς αυτούς.

Η Διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα πως έχει αρχίσει την καταγραφή εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου από το Αζοφστάλ. Η ΔΕΕΣ αναφέρει σε δήλωσή της πως η επιχείρηση για την παρακολούθηση των μαχητών που εγκαταλείπουν το εργοστάσιο, των τραυματιών περιλαμβανομένων, άρχισε την Τρίτη και συνεχίζεται σήμερα.

Ρώσος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι ο στρατός συναντά  δυσκολίες και διαπράττει σφάλματα στην αποκαλούμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά τόνισε  ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων που όρισε η Μόσχα.

«Παρά τις δυσκολίες, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί ως το τέλος», δήλωσε ο Ρασίντ Νουργκαλίεφ, ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, παρά τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Επέμεινε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»,  όρος που χρησιμοποιεί η Ρωσία, αντί του «πόλεμος» ή «εισβολή»,  θα συνεχιστεί ως την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και μέχρι να εξασφαλιστεί «η προστασία των (αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ»,.

Επί του πεδίου το ουκρανικό  γενικό επιτελείο μιλά για εδαφικά κέρδη κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με ανάρτηση στο Facebook χθες Τετάρτη.

Επίσης ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν χωριό στη Ρωσία, κοντά στα σύνορα των δύο εμπόλεμων κρατών, στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ, νωρίς σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών, Ρομάν Σταραβόιτ. Επλήγη βιοτεχνία παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αρκετά άλλα κτίρια στο χωριό Τιότκινο.

Ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το χωριό Ντεμεντίεβκα, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προελαύνοντας σε βόρειο τομέα της περιοχής. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες στο χωριό Ντοβχένκε, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σφοδρές εχθροπραξίες αναφέρθηκαν επίσης γύρω από τις πόλεις Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ στην περιφέρεια Λουχάνσκ, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Παρότι η Πολεμική Αεροπορία παρείχε εκ του σύνεγγυς υποστήριξη στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, δεν σημειώθηκαν ρωσικά εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια, διαβεβαίωσαν οι ουκρανοί επιτελείς.

Ο Περιφερειάρχης στο Ντονιέτσκ  μίλησε για 10 άμαχους  νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, από πυρά των ρωσικών δυνάμεων. Ο Πάβλο Κιριλένκο, είπε ότι υπάρχουν επίσης τραυματίες στους οποίους παρέχονται ιατρικές φροντίδες.

Οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά και τελευταία μάλιστα έχουν αντιστραφεί. Ένατη ημέρα κατά την οποία περισσότεροι μπαίνουν στην Ουκρανία παρά την εγκαταλείπουν. Συγκεκριμένα 28.000 άνθρωποι πέρασαν στην Ουκρανία το τελευταίο 24ωρο έναντι 22.000 που έφυγαν.

Στο διπλωματικό πεδίο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατήγγειλε σήμερα την «αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων» από «κάποιες πρωτεύουσες» αναφορικά με την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Λίγο νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει ότι δεν τάσσεται υπέρ μιας γρήγορης ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

ο Όλαφ Σολτς παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι «θα μπορούσε να πάρει χρόνια», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να συντομευθεί ο δρόμος προς την ΕΕ», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό απαιτεί επίσης δικαιοσύνη έναντι των άλλων υποψηφίων για ένταξη».

Επανέλαβε όμως  ότι η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι ο Ρώσος πρόεδρος να αναθεωρήσει και να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να σπάσει την ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Αποστολή: Κάτια Αντωνιάδη 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος