Ουκρανία: Πιθανόν να ζητήσει νέο δάνειο 5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ

Η εξασφάλιση ενός νέου δανείου 5 δισ.δολαρίων από το ΔΝΤ θα βοηθήσει να πάρουν τις διαβεβαιώσεις που θέλουν οι άλλοι πιστωτές της Ουκρανίας ότι η μακροοικονομική κατάσταση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας είναι υπό έλεγχο, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η νέα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ για περίπου 18 μήνες μπορεί να χρησιμεύσει ως «άγκυρα» για ένα μεγαλύτερο πακέτο 15-20 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο Όλεγκ Ουστένκο.

Τόνισε ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν σε επαφή με το ΔΝΤ σχετικά με το πιθανό αίτημα, προσθέτοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι «να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Τα σχόλια του Ουστένκο ήρθαν λίγες εβδομάδες αφότου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Kίριλο Σεβτσένκο, είπε στο Reuters ότι ζητάει έως και 20 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ σε δύο ή τρία χρόνια, ένα ποσό που θα βάλει τη χώρα πολύ πάνω από το «έκτακτο όριο πρόσβασης».

Το μεγάλο μέγεθος αυτού του αιτήματος είχε πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στο ΔΝΤ, επειδή θα έθετε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ουκρανίας.

Το αναθεωρημένο σχέδιο θα βασιστεί σε ένα πακέτο χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε το 2015, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, το οποίο περιελάμβανε χρηματοδότηση 17,5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, αλλά συνέβαλε στη χορήγηση συνολικής χρηματοδότησης ύψους 40 δισ. δολαρίων.

«Ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ 5 δισ.δολαρίων θα ήταν σύμφωνο με τα προηγούμενα επίπεδα χρηματοδότησης και θα μπορούσε να είναι καταλύτης για χρηματοδότηση από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων χωρών», είπε ο Ουστένκο στο Reuters.

Η Ουκρανία προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ενέργειας, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Επίσης, αντιμετωπίζει οικονομική συρρίκνωση 35%-45% το 2022 και μηνιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα 5 δισ. δολαρίων, με μόνο το ένα τρίτο περίπου των 29 δισ.δολαρίων σε δεσμεύσεις δυτικής βοήθειας να έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής, λένε οικονομολόγοι.

Αυτή την εβδομάδα, οι πιστωτές της Ουκρανίας στο εξωτερικό υποστήριξαν το αίτημά της για διετές πάγωμα των πληρωμών σε διεθνή ομόλογα σχεδόν 20 δισ. δολαρίων, αλλά η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει ακόμη 635 εκατ.δολάρια σε πληρωμές κεφαλαίου σε προηγούμενα δάνεια του ΔΝΤ από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο Ουστένκο είπε ότι η Ουκρανία ελπίζει να προχωρήσει γρήγορα στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ με στόχο την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από την καταβολή αυτών των πληρωμών.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος