Ουκρανία: Παράταση 120 ημερών στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών

Array

Παράταση 120 ημερών πήρε η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών της Ουκρανίας, ενώ η Τουρκία επιβεβαίωσε την παράταση της συμφωνίας “με τους ίδιους όρους” που ισχύουν από τον Ιούλιο.

«Ως αποτέλεσμα των τετραμερών συνομιλιών που φιλοξένησε η Τουρκία, η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας παρατάθηκε για 120 ημέρες από τις 19 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη μεταξύ της Τουρκίας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Έχει φανεί ξεκάθαρα πόσο σημαντική και επωφελής είναι αυτή η συμφωνία για τον εφοδιασμό τροφίμων και την ασφάλεια της ανθρωπότητας, με την παράδοση περισσότερων από 11 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και τροφίμων σε όσους έχουν ανάγκη με σχεδόν 500 πλοία τους τελευταίους 4 μήνες” τόνισε και πρόσθεσε στο Twitter:

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στα Ηνωμένα Έθνη, τον κ. Γκουτέρες τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Πούτιν και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, για την προθυμία τους να παρατείνουν τη συμφωνία και να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν. Καλή επιτυχία“.

Από την πλευρά της Ουκρανίας ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Oleksandr Kubrakov – που είχε συνυπογράψει την αρχική συμφωνία για τα σιτηρά εκ μέρους της Ουκρανικής κυβέρνησης -ανακοίνωσε στον λογαριασμό του ΚΜΔ ότι η συμφωνία θα παραταθεί για 120 ημέρες. «Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκαναν ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την παγκόσμια επισιτιστική κρίση», ανέφερε ο Kubrakov στη σχετικά ανάρτηση του.

Εξ άλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε τη συμφωνία που επετεύχθη από τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας. «Χαιρετίζω τη συμφωνία όλων των μερών να συνεχιστεί η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας για τη διευκόλυνση της ασφαλούς πλοήγησης στην εξαγωγή σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία», ανέφερε ο Γκουτέρες στο λογαριασμό του στο twitter.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος