Ουκρανία: Παραλίγο πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια, υποστηρίζει ο Β. Ζελένσκι

Array

Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε  ότι ο κόσμος γλίτωσε παρά λίγο ένα πυρηνικό ατύχημα, όταν ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης για ώρες λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στην περιοχή, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι ο ρωσικός βομβαρδισμός χθες Πέμπτη προκάλεσε πυρκαγιά στην περιοχή του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Ζαπορίζια, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Γεννήτριες ντίζελ διασφάλισαν ότι ο πυρηνικός σταθμός συνέχισε να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης και ασφάλειας του, εξήγησε, ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Αν το προσωπικό του σταθμού μας δεν είχε αντιδράσει μετά το μπλακ άουτ, τότε θα είχαμε ήδη αναγκαστεί να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις ενός πυρηνικού ατυχήματος», κατήγγειλε ο Ζελένσκι στο καθημερινό του βραδινό διάγγελμα.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανέφερε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο πυρηνικός σταθμός αποσυνδέεται πλήρως από το δίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος