Ουκρανία: Μεγάλη προσπάθεια απεγκλωβισμού αμάχων στη Μαριούπολη

Για πρώτη φορά έπειτα από προσπάθειες πολλών ημερών μία μεγάλη προσπάθεια απεγκλωβισμού των αμάχων στην αποκλεισμένη Μαριούπολη βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως ανακοίνωσαν τόσο οι Αρχές της πόλης όσο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μαριούπολη δεν είναι πλέον μπλοκαρισμένη και οι άμαχοι απομακρύνονται, ανακοίνωσε η Μόσχα, ενώ νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι 160 ιδιωτικά αυτοκίνητα με αμάχους κατάφεραν να αναχωρήσουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατάπαυση του πυρός τηρείται, ενώ ο ανθρωπιστικός διάδρομος που ακολουθούν οι άμαχοι περνάει από την υπό ρωσική κατοχή πόλη Μπερντιάνσκ με προορισμό τη Ζαπορίζια.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι από τις 10 διαδρομές που προτάθηκαν ως «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση των αμάχων σήμερα, οι αρχές του Κιέβου συμφώνησαν μόνο για τις τρεις. Καμία από αυτές δεν οδηγεί στη Ρωσία.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας επιβεβαιώνει ότι κομβόι με Ι.Χ. κατάφερε να φύγει, δηλώνει ότι το Κίεβο προσπαθεί να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, καθώς και κομβόι με λεωφορεία για να απομακρύνει γυναίκες και παιδιά, αλλά, όπως τονίζει, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται και εμποδίζουν ακόμη την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη.

Νωρίτερα σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέξι Αρέστοβιτς είπε ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί μετά τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αυτός δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί από το πρακτορείο Reuters. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν στοχοθετεί πολίτες.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος