Ουκρανία: Καθ’ οδόν προς τη Ζαπορίζια Ομάδα του ΔΟΑΕ – Ρώσοι στρατιωτικοί νεκροί από επιθέσεις στη Χερσώνα

Array

Ομάδα του ΔΟΑΕ βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, όπου, πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε από τη Μόσχα η κατάρριψη οπλισμένου ουκρανικού Drone.  O ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι, 11 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον κέντρων διοίκησης, των Ρωσικών στρατευμάτων, στη Χερσώνα.

Η αποστολή του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια, που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες στόχος βομβαρδισμών, βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν ανακοίνωσε Ο γενικός διευθυντής του Ραφαέλ Γκρόσι.

“Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης”, τόνισε ο κ. Γκρόσι μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά θα φθάσει στο εργοστάσιο «αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου λειτουργούν έξι από τους δεκαπέντε ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του εργοστασίου, κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, πάνω στον Δνείπερο ποταμό, που θέτουν σε κίνδυνο την εγκατάσταση.

Λίγο πριν η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε οπλισμένο ουκρανικό UAV κοντά στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.

Τα συντρίμμια του έπεσαν πάνω στο κάλυμμα ασφαλείας σε αντιδραστήρα έπειτα από την κατάρριψή του, μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ. Εκτιμούν ότι το αεροσκάφος εστάλη για να πλήξει εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου. Ο οπλισμός που μετέφερε ανατινάχθηκε χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές.

Από την πλευρά του ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε τον θάνατο 11 Ρώσων στρατιωτικών, την Κυριακή, 29/8, όταν επλήγησαν τρία κέντρα διοίκησης και δύο αποθήκες πυρομαχικών των στρατευμάτων της Ρωσίας στην περιφέρεια της Χερσώνας, στο νότο.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται  ότι καταστράφηκαν επιπλέον 11 εκτοξευτήρες ρουκετών, τρία τεθωρακισμένα οχήματα και αυτοκινούμενο πυροβόλο.

Τις επιθέσεις αυτές επιβεβαίωσε ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής των τοπικών αρχών Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Επλήγη επίσης υδροηλεκτρικός σταθμός στον Δνείπερο ποταμό σε τοποθεσία στρατηγικής σημασίας, πρόσθεσε ο κ. Λεόντιεφ.

Οι ανακοινώσεις απο τις αντιμαχόμενες πλευρές παραμένουν ανεπιβεβαίωτες με ανεξάρτητο τρόπο, τονίζεται απο τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος