Ουκρανία: Εμπρηστική παρέμβαση Ερντογάν ενώ αναλαμβάνουν μεσολάβηση Μακρόν και Σολτς

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Μόσχα προετοιμάζει βίντεο προπαγάνδας με ψεύτικη επίθεση  εναντίον της Ρωσίας, ή των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία, ως πρόσχημα για να εισβάλει. Παρουσία του Ρώσου υπουργού Άμυνας διεξάγονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, τις οποίες η εφημερίδα Washington Post χαρακτηρίζει ως προοίμιο καταιγιστικών εξελίξεων.

«Στημένη επίθεση με ηθοποιούς»

Πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα γυρίσει ένα πολύ βίαιο προπαγανδιστικό βίντεο, το oποίο θα περιλάμβανε πτώματα και ηθοποιούς που θα έπαιζαν τον ρόλο των πενθούντων σε χώρους που θα φαίνεται ότι έχουν καταστραφεί, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι για να πάρει απάνητηση από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ:

«Δεν είναι ο πρώτος ισχυρισμός αυτού του είδους. Έχει ειπωθεί κάτι ανάλογο και στο παρελθόν, αλλά τίποτα δεν αποδείχθηκε».

Η Ε.Ε προειδοποιεί τη Ρωσία ότι είναι έτοιμη να επιβάλει νέο πακέτο αυστηρών κυρώσεων εάν συνεχιστεί η ρωσική επιθετικότητα προς την Ουκρανία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες Γαλλίας-Γερμανίας για την επίλυση της κρίσης με τον  Εμανουέλ Μακρόν να συναντά τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα στις 7 Φεβρουαρίου και τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο μία μέρα μετά. Στη ρωσική πρωτεύουσα θα μεταβεί και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Ερντογάν: Κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν ήταν ικανός να επιλύσει τη σύγκρουση 

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη είναι εμπόδιο στην επίλυση της κρίσης. «Κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν ήταν ικανός να επιλύσει τη σύγκρουση και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν είχε ακόμη συμβάλει θετικά», ανέφερε, επιστρέφοντας από το Κίεβο.

https://twitter.com/Reuters/status/1489564468136886273?s=20&t=gJGTdKbn7asQcLLJ9i3RRw

Τα σχόλιά του έγιναν αφότου συνάντησε τον Ουκρανό ομόλογό του την Πέμπτη  και επανέλαβε την προσφορά της Τουρκίας να μεσολαβήσει στην κρίση με τη Μόσχα.

Η Τουρκία, η οποία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, σφυρηλατεί τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας, ενώ παράλληλα εξοργίζει τη Μόσχα με τη συμφωνία πώλησης drones στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις για συνέπειες από τη συμμαχία Κίνας – Ρωσίας 

Στο Πεκίνο έφθασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ρώσος πρόεδρο χαιρετίζει τους πρωτοφανείς, όπως τους χαρακτηρίζει, στενούς δεσμούς Ρωσίας-Κίνας. Στην πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση από το 2019, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για την κρίση στην Ουκρανία με το Πεκίνο να στηρίζει τις θέσεις της Μόσχας απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τις κινεζικές εταιρείες ότι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες εάν επιδιώξουν να αποφύγουν τυχόν εξαγωγικούς ελέγχους που επιβλήθηκαν στη Μόσχα σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

https://twitter.com/Reuters/status/1489522867310104576?s=20&t=gJGTdKbn7asQcLLJ9i3RRw

Κίνα-Ρωσία: Συμβόλαιο πώλησης ρωσικού φυσικού αερίου σε ευρώ

Η Ρωσία υπέγραψε συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού και οι νέες πωλήσεις αερίου θα γίνονται σε ευρώ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σινορωσικής στρατηγικής συνεργασίας. Οι ροές μέσω του νέου αγωγού που συνδέει την ρωσική Απω Ανατολή με την βορειοανατολική Κίνα αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο έως τρία χρόνια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος