Ουκρανία: Δύσκολη και επικίνδυνη η πορεία της ελληνικής αποστολής για τα σύνορα – Συγκλονιστικές περιγραφές

Καθ οδόν εδώ και πολλές ώρες βρίσκεται το ελληνικό κονβόι που προσπαθεί να φτάσει στη Μολδαβία. Οι εικόνες που καταγράφει η κάμερα της ΕΡΤ δείχνουν πόσο δύσκολη και επικίνδυνη είναι η πορεία προς τα σύνορα της Ουκρανίας. Το κονβόι αυτοκινήτων με Έλληνες από την Μαριούπολη και τηλεοπτικά συνεργεία, συνεχίζει για δεύτερη μέρα την δύσκολη πορεία του. Η αυτοκινητοπομπή της ελληνικής διπλωματικής αποστολής ξεκίνησε το πρωί από την Ζαπορίζια, με κατεύθυνση τα σύνορα της Μολδαβίας, μια διαδρομή περίπου 1400 χλμ. “Βάζουμε τα αλεξίσφαιρα μας, ετοιμαζόμαστε και φεύγουμε, δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε σήμερα στα σύνορα. Στόχος αυτός είναι. Οι περισσότεροι ξύπνησαν νωρίς το πρωί να φουλάρουν βενζίνη, πήγαν σε 3 και 4 πρατήρια γιατί υπάρχει πλαφόν” μετέδωσε νωρίτερα ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης.

Όπως αναφέρει, οι Ουκρανοί, που είναι μαζί με το ελληνικό κονβόϊ και επικοινωνούν με τους συγγενείς τους στη Μαριούπολη, υποστηρίζουν πως “η πόλη δεν έχει “πέσει” στους Ρώσους. “Το ταξίδι μέχρι εδώ ήταν πολύ δύσκολο γιατί οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σκάψει αντιαρματικές τάφρους μέσα στον κεντρικό δρόμο και το ελληνικό κονβόι αναγκάστηκε σε συνεχείς παρακάμψεις, ενώ εξονυχιστικοί ήταν και οι έλεγχοι” μεταδίδει.

Χθες οι Έλληνες διανυκτέρευσαν στην Ζαπορίζια, μετά από μια περιπετειώδη και επικίνδυνη διαδρομή, που ξεκίνησε από την Μαριούπολη. Όπως αναφέρουν ” ζήσαμε μάχες μέχρι εδώ που είμαστε αυτή τη στιγμή. Μία απόσταση τριών ωρών και την έχουμε διασχίσει σε οκτώ ώρες έως τώρα”.

Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ για τις σκηνές που διαδραματίστηκαν στην πορεία του ελληνικού κονβόι “ακόμη και κανόνια στράφηκαν εναντίον τους κατά τη διάρκεια ελέγχου από τις ρωσικές δυνάμεις”

“Τα παιδιά μας έχουν πάθει σοκ ακόμη κι εμείς οι μεγάλοι είμαστε σοκαρισμένοι” λέει ομογενής με την κορούλα στην αγκαλία της”

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του πολεμικού ανταποκριτή Σπύρου Λάμπρου

“Αρπάζει το 50άρι πολυβόλο και το γυρνάει πάνω μας.  Αρχίζουν να ουρλιάζουν τα παιδιά βλέποντας τι γίνεται. Φεύγει άλλο τεθωρακισμένο και μας περικυκλώνει, βγαίνουν στρατιώτες από παντού, με τα όπλα στο μάτι να μας σημαδεύουν κανονικά. Τα παιδιά είχαν αρπάξει τα αρκουδάκια τους στα χέρια κολλημένα στα τζάμια και να μην ξέρουν εάν κάποιος θα χτυπήσει”

Το ελληνικό κονβόι πέρασε μέσα από χωριά, που μόλις είχαν βομβαρδιστεί και σταμάτησε για δεκάδες ελέγχους σε μπλόκα Ουκρανών, αλλά και Ρώσων. Στα αυτοκίνητά τους αναγράφουν ότι μεταφέρουν παιδιά, ή ότι πρόκειται για τηλεοπτικό συνεργείο. Πολλές φορές χρειάστηκε να κάνουν αναστροφή και να ψάξουν για εναλλακτική διαδρομή. Κινούνται σε δρόμους γεμάτους συντρίμμια. Λάστιχα αυτοκινήτων κόβονται. Οι οδηγοί κάνουν αγώνα δρόμου, να τα αλλάξουν και να προλάβουν τους υπόλοιπους. Χθες ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

“Κινούμασταν πάρα πολύ αργά και προσεκτικά, γιατί όλα αυτά ήταν εκτός σχεδίου, και κάποια στιγμή ακούσαμε έναν πυροβολισμό από μακριά. Δεν αντιλήφθηκα πού ακριβώς χτύπησε η σφαίρα, γι` αυτό θεωρώ ότι ήταν στον αέρα, προειδοποιητική”, λέει ο πρεσβευτής Φραγκίσκος Κωστελένος.

Όταν η ελληνική αυτοκινητοπομπή φτάσει στα σύνορα της Μολδαβίας, ο Έλληνας πρέσβης, θα γυρίσει πίσω στη Μαριούπολη, για να οργανώσει νέα αποστολή εκκένωσης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος