Ουκρανία: Χωρίς ηλεκτροδότηση η Χερσώνα μετά τον χθεσινό ρωσικό σφοδρό βομβαρδισμό

Array

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και η πόλη της Χερσώνας είναι χωρίς ηλεκτροδότηση μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων την Πέμπτη 15/12. Η Ε.Ε με σχεδόν βέβαιη για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και την επόμενη χρονιά, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και την παροχή νέας βοήθειας ύψους 18 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο.

Νέα ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου αναμένει  τους πρώτους μήνες του 2023 ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι καθώς συνεχίζονται οι πολύμηνες μάχες στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.

Ο ρωσικός στρατός έπληξε χθες τη Χερσώνα «περισσότερες από 16 φορές», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από τους βομβαρδισμούς επλήγη το κέντρο της πόλης, την οποία ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε από τη Ρωσία στις 11 Νοεμβρίου.

«Ο εχθρός έπληξε εκ νέου το κέντρο της πόλης, 100 μέτρα από το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης», το οποίο βομβαρδίστηκε την Τετάρτη, έγραψε στο Telegram ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο, κάνοντας λόγο για «δύο νεκρούς».

Από τον βομβαρδισμό «επλήγη κτίριο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι τοπικές αρχές, εθελοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις για τη διανομή βοήθειας στους κατοίκους της Χερσώνας», επεσήμανε η Ντενίζ Μπράουν συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία.

Από τα δύο θύματα του χθεσινού βομβαρδισμού  το ένα ήταν γυναίκα τραυματιοφορέας για τον ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό και η επικεφαλής της διεθνούς Επιτροπής του οργανισμού, Μιριάνα Σπολιάριτς κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να μην στοχοθετούν «το προσωπικό και την περιουσία» του Ερυθρού Σταυρού.

Την συσκότιση της Χερσώνας από τος βομβαρδισμούς επιβεβαίωσε και ο περιφερειάρχης Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς  γράφοντας στο στο Telegram ότι στόχος ήταν «κρίσιμης σημασίας υποδομή».

Από τον Οκτώβριο η Ρωσία βομβαρδίζει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Σε απάντηση οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν χθες στο ένατο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Επίσης αποφάσισαν να προσφέρουν βοήθεια ύψους 18 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο.

Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πλέον ηλεκτρικό μόνο μερικές ώρες την ημέρα, ενώ συχνές είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση. Η Χερσώνα απο την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και μετά γίνεται σχεδόν καθημερινά στόχος ρωσικών πληγμάτων .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος